MacOS

Artikkelstart

MacOS, tidligere kalt Mac OS X og OS X, er et operativsystem utviklet av Apple. Operativsystemet kjører på datamaskiner utviklet av Apple, kalt Mac eller Macintosh.

MacOS er det nest mest brukte operativsystemet etter Windows. Forgjengeren til MacOS ble utgitt i 1984, for å bli erstattet av MacOS i 2001. MacOS har kommet i flere versjoner, som for eksempel Snow Leopard, Mountain Lion og Sierra.

MacOS er kjent for å være enkelt å bruke, og benytter seg av et grafisk brukergrensesnitt. Mobilversjonen av MacOS kalles iOS og kjører på andre produkter som Apple har utviklet, som iPhone, iPad og iPod. Apple er kjent for å utvikle produkter som kommuniserer godt med hverandre, hvor blant annet flere av applikasjonene de har utviklet kan brukes på tvers av enhetene.

MacOS er bygget på UNIX, i likhet med operativsystemet Linux. Det gjør at disse to operativsystemene har flere fellestrekk, for eksempel mappestrukturen. Kjernen i MacOS, Darwin, er et åpent kildekodeprosjekt. MacOS brukte tidligere PowerPC-prosessorer, men produserte i 2006 maskiner som brukte Intel x86-prosessorer i stedet. Intel-prosessorer var allerede brukt av konkurrenten, operativsystemet Windows.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg