MacOS, tidligere kalt Mac OS X og OS X, er et operativsystem utviklet av Apple. Operativsystemet kjører på datamaskiner utviklet av Apple, kalt Mac eller Macintosh.

MacOS er det nest mest brukte operativsystemet etter Windows. Forgjengeren til MacOS ble utgitt i 1984, for å bli erstattet av MacOS i 2001. MacOS har kommet i flere versjoner, som for eksempel Snow Leopard, Mountain Lion og Sierra.

MacOS er kjent for å være enkelt å bruke, og benytter seg av et grafisk brukergrensesnitt. Mobilversjonen av MacOS kalles iOS og kjører på andre produkter som Apple har utviklet, som iPhone, iPad og iPod. Apple er kjent for å utvikle produkter som kommuniserer godt med hverandre, hvor blant annet flere av applikasjonene de har utviklet kan brukes på tvers av enhetene.

MacOS er bygget på UNIX, i likhet med operativsystemet Linux. Det gjør at disse to operativsystemene har flere fellestrekk, for eksempel mappestrukturen. Kjernen i MacOS, Darwin, er et åpent kildekodeprosjekt. MacOS brukte tidligere PowerPC-prosessorer, men produserte i 2006 maskiner som brukte Intel x86-prosessorer i stedet. Intel-prosessorer var allerede brukt av konkurrenten, operativsystemet Windows.

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg