Faktaboks

Steve Jobs

Steven Paul Jobs

Født
24. februar 1955, San Fransisco
Død
5. oktober 2011
Steve Jobs Keynote, 11. juni 2007

Steve Jobs ble legendarisk for sine produktforedrag - her fra Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) i 2007.

Steve Jobs var en amerikansk IT-gründer og forretningsmann som grunnla Apple i 1976 sammen med Steve Wozniak. Jobs arbeidet i selskapet inntil han på midten av 1980-tallet måtte trekke seg som en følge av interne uenigheter om retningsvalget for selskapet. Han grunnla deretter NeXT og kjøpte senere Pixar, og han fungerte som administrerende direktør i begge selskapene med stor suksess. Etter at Apple kjøpte opp NeXT, returnerte Jobs til selskapet og ble raskt administrerende direktør. Under hans ledelse ble svake resultater snudd, og Apple ble igjen et vellykket og innovativt selskap.

Familie

Jobs ble født i 1955 i San Francisco, California. Hans biologiske foreldre var to ugifte universitetsstudenter som adopterte ham bort ved fødselen. Han ble adoptert av Paul og Clara Jobs i Mountain View, California (i nærheten av Silicon Valley). Hans far arbeidet i en elektronikkforretning og lærte ham elementær elektronikk i familiens garasje. Allerede i tidlig alder var han i stand til å ta elektroniske enheter fra hverandre og sette dem riktig sammen igjen. Han møtte Laurene Powell på Stanford Business School og de giftet seg i 1991.

Rolle i Apple

Jobs tilbrakte en sommer i Hewlett-Packard på begynnelsen av 1970-tallet, og der han ble venn med Wozniak. De var begge lidenskapelig interesserte i elektronikk og datamaskiner. I 1976 grunnla de Apple Computer Company. Selskapet startet sin virksomhet i Jobs' familiegarasje, og deres mål var å utvikle et brukervennlig alternativ til eksisterende mainframe-datamaskiner produsert av IBM og Digital. De samarbeidet om å bygge og finansiere sin første datamaskin, som kom på markedet i 1976 under navnet Apple I. Senere kom den langt mer avanserte Apple II som oppnådde en fenomenal suksess. Jobs hadde deretter hovedansvaret for designet av Macintosh-maskinen som ble introdusert i 1984, og som på den tiden var den eneste seriøse utfordreren til de IBM-kompatible PC-ene. De skilte seg fra sistnevnte ved at de var kraftigere og hadde et grafisk grensesnitt som gjorde dem mer brukervennlige. Microsoft hentet senere inspirasjon fra Macintosh når de utviklet Windows. IBM-PCene var imidlertid billigere og hadde flere applikasjoner, og Apple tapte markedsandeler i konkurransen med dem.

Det trege salget av Macintosh førte til økonomiske vanskeligheter på midten av 1980-tallet. Jobs’ rolle som ansvarlig for Macintosh-maskinen ble truet av en maktkamp med administrerende direktør John Scully som involverte styret i Apple, og det endte med at Jobs trakk seg fra selskapet i 1985.

Rolle i NeXT og Pixar

Samme år grunnla Jobs firmaet NeXT, som produserte en avansert multimediamaskin med et objektorientert operativsystem. Dette operativsystemetet ble senere valgt av Apple som grunnlag for deres neste operativsystem, og Macintosh OS X og iPhone-operativsystemet iOS var basert på dette. Tim Berners-Lee utviklet weben på en NeXT-maskin. Jobs kjøpte også et selskap som drev med datamaskingrafikk og endret navnet til Pixar. Dette selskapet har hatt enorm suksess med sine digitale filmeffekter og animasjonsfilmer som Toy Story.

Returen til Apple

I 1997 kjøpte Apple opp NeXT og ansatte Jobs som konsulent for å ordne opp i Apples økonomiske problemer. Han overtok ledelsen i 1998. Jobs var kjent for å ha en krevende lederstil, men under hans ledelse befestet Apple sin stilling som teknologisk avansert trendleverandør, og fikk stor suksess med flere produkter og tjenester som for eksempel iMac, iBook, iPod, iTunes, iPhone og iPad. Jobs hadde selv ansvar for noen av disse produktene.

Sykdom og død

Jobs fikk forverret helse fra 2003 da han ble diagnostisert med en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen. Han kjempet mot sykdommen i flere år og fikk etter hvert medisinsk behandling som så ut til å fjerne svulsten. Etter to sykepermisjoner fra Apple, trakk han seg i august 2011 som administrerende direktør, og døde 56 år gammel i oktober 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • O’Regan, Gerard (2013). Giants of Computing. ISBN 978-1-4471-5339-9
  • O’Reilly, Tim (2011). Steve Jobs: The Exacting Visionary Who Put the Personal Into Computing. Nature, 479.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg