Storsølnkletten i Alvdal Vestfjell
Sølndalen i Alvdal Vestfjell
Flatseter i Alvdal Vestfjell

Alvdal Vestfjell er et fjellområde som ligger mellom Atndalen i sør og vest, Østerdalen i øst og Folldalen i nord. Området tilhører Alvdal, Stor-Elvdal, Rendalen og Folldal kommuner i Innlandet fylke.

Natur

Omtrent midt i fjellområdet troner den 1827 meter høye Storsølnkletten. Nordøst for den ligger Veslsølnkletten på 1454 meter og lenger sørøstover ligger Storhøa på 1529 meter over havet.

Fjellgrunnen består for det meste av sparagmitt som forvitrer sent og gir heller dårlige forhold for de mest kravstore plantene. Men reinlav og vier trives, og ganske store partier er dekket med bjørkeskog, særlig rundt sjøene og nedover langs elva gjennom Sølndalen. Bjørkeskogen er på frammarsj etter at beitingen er redusert. Det viktigste dalføret er Sølndalen. Fra Breisjøen i Sølndalen renner elva Sølna ned til Glåma i Alvdal.

Dyrelivet er ganske rikt. Viktigste innslag er en villreinstamme på vel 1000 dyr. Alle de fire store rovdyrene, bjørn, ulv, jerv og gaupe observeres av og til i fjellområdet og de to sistnevnte har fast tilhold der.

Historikk

De første menneskene kom sannsynligvis til Alvdal Vestfjell for vel 8000 år siden. Den gang var store deler av området dekket av furutrær. Dem kan man fremdeles finne rester av i Veslemyrtjernet i Sølndalen. Ved Holmsjøen like i nærheten kan man også se spor etter gamle dyregraver. Småviltjakt var og tidligere ganske viktig. Det fortelles at det i 1875 ble sendt 2000 tylfter ryper fra Alvdal, mesteparten av disse var fanget i Vestfjellet. Gjennom Alvdal Vestfjell gikk den gamle ferdselsvegen Dølavegen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Turisme

Tidligere var det omfattende setring i fjellområdet på blant annet Breisjøseter, Flatseter, Franksætra, Follandsvangen og Kvislåsætra. Alle disse tok også imot fjellturister, men i dag er det bare Breisjøseter som tilbyr overnatting. Den Norske Turistforening driver i tillegg de selvbetjente hyttene Korsberghytta og Storgrytdalseter. Det er en rekke merkede fotturruter gjennom Alvdal Vestfjell, og det går også flere bomveger inn i fjellområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane: Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg