Breisjøseter

Breisjøseter i Alvdal Vestfjell.

Artikkelstart

Breisjøseter er betjent, privat turisthytte i Alvdal Vestfjell. Den ligger i Alvdal kommune, i Innlandet fylke; 965 meter over havet.

Fra Breisjøseter turisthytte er det merkede sommerruter til Storgrytdalseter, Korsberghytta, Bjørnhollia, Stodsbuøye, Flatsætra og Follandsvangen. Turisthytta er også et viktig utgangspunkt for turer på Storsølnkletten.

Navnet

Turisthytta har navn etter Breisjøen hvor elven Sølna starter.

Historikk

Det har vært drevet setring på plassen siden 1700-tallet, og frem til 1886 var setra eid av en gård i Alvdal, da den ble overtatt av gården Straumbu i Atndalen. Den gamle ferdselsveien Dølavegen passerer stedet. Fra begynnelsen av 1900-tallet fikk fotturister overnatte på setra, og i 1915 ble det bygget et eget rom for turister.

I 1925 begynte Anna Straumbu å drive turisthytte på plassen. I 1963 overtok Haldis og Magne Solli som bestyrere i fem år. Turisthytta var så stengt til 1972 da datteren Anne Marit og mannen Halvor Skjøren startet opp igjen. I 1978 ble turisthytta skilt ut som egen eiendom, og i 1982 sto det klar en ny hovedbygning med 48 sengeplasser. Fra 1988 har det vært mulig å kjøre bil til hytta, men veien er stengt for vanlig ferdsel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg