Artikkelstart
Altmark-saken var en konflikt under den andre verdenskrig mellom det da nøytrale Norge og de krigførende parter Tyskland og Storbritannia.
Altmark-saken. Det tyske skipet Altmark på grunn innerst i Jøssingfjord i februar 1940. Utenfor ligger et norsk vaktfartøy.
Falne tyskere hentes ut fra «Altmark».
Av ukjent fotograf. Verket har falt i det fri (public domain). Bildet er hentet fra Lokalhistoriewiki.
Altmark-saken var en konflikt under den andre verdenskrig mellom det da nøytrale Norge og de krigførende parter Tyskland og Storbritannia.
14. februar 1940 kom det tyske hjelpefartøyet «Altmark» inn på norsk sjøterritorium utenfor Fosenhalvøya på hjemvei til Tyskland. Altmark hadde ca. 300 britiske krigsfanger om bord, og det fikk lov til å passere gjennom norsk territorialfarvann, eskortert av en norsk torpedobåt.
Altmark ble oppdaget av et britisk fly samme dag, og britene tok opp jakten på skipet. Den britiske jageren «Cossack» avskar om formiddagen 16. februar Altmark og forsøkte å stoppe den. Altmark søkte tilflukt i Jøssingfjorden i Rogaland, beskyttet av den norske torpedobåten i fjordmunningen. Samme natt gikk Cossack inn i Jøssingfjorden og bordet Altmark, mot protest fra den norske torpedobåten.
Det utspant seg en kort kamp, og syv tyskere ble drept og flere såret. Cossack befridde de britiske fangene og stakk til sjøs.
Etter folkeretten hadde Altmark som militært hjelpeskip rett til fri gjennomfart på norsk sjøterritorium. I egenskap av statsskip var det berettiget til å avslå en norsk anmodning om ransakning. Det var derimot uriktig og i strid med de norske nøytralitetsregler at Altmark fikk tillatelse fra norske myndigheter til å passere Bergen krigshavn, og det til og med om natten; men det gav ikke den britiske regjering rett til å gripe inn på egen hånd.
Fra tysk side ble det anført at Norge forsømte sine plikter som nøytral ved at de norske torpedobåtene ikke forsøkte å hindre Cossack i å trenge inn i Jøssingfjord. Fra norsk side ble det understreket at en nøytral stat ikke har rettslig plikt til å hindre nøytralitetskrenkelser overfor en sterk overmakt.
Kommentarer (3)
skrev Odd Bendik Melve
svarte Ida Scott
skrev Stine Urdal
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.