Altmark-saken

Det tyske skipet Altmark på grunn innerst i Jøssingfjord i februar 1940. Utenfor ligger et norsk vaktfartøy.

Av /NTB Scanpix ※.

Altmark var et tysk hjelpeskip som ble brukt av den tyske marinen under andre verdenskrig. Det er spesielt kjent for Altmark-saken.

Historie

Altmark opererte som hjelpeskip for lommeslagskipet Admiral Graf Spee i Sør-Atlanterhavet til denne ble senket i desember 1939. Altmark greide å unnslippe, men ble i februar 1940, på vei til Tyskland, avskåret av den britiske jageren HMS Cossack i norsk farvann under kontroversielle omstendigheter, se Altmark-saken.

Tilbake i Tyskland ble Altmark omdøpt Uckermark og opererte deretter i Stillehavet og det indiske hav som hjelpeskip for hjelpekrysseren Thor. Det eksploderte som følge av en ulykke under vedlikeholdsarbeid mens det lå i havn i Yokohama 30. november 1942 og sank. Thor, som lå fortøyd ved siden av gikk også tapt i eksplosjonen.

Spesifikasjoner

Altmark tilhørte Dithmarschen-klassen som normalt var utrustet med tre 15-centimeter kanoner, to 37-millimeter luftvernkanoner og fire 20-millimeter luftvernkanoner.

  • Standard deplasement: 20 860 tonn
  • Lengde: 178 meter
  • Topphastighet: 21 knop
  • Rekkevidde: 12 500 nautiske mil

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg