Altmark, tysk forsyningsskip av Dithmarschen-klassen brukt av den tyske marinen under den annen verdenskrig. Kjent for Altmark-saken.

Altmark opererte som forsyningsskip for lommeslagskipet Admiral Graf Spee i  Sør-Atlanterhavet til denne ble senket i desember 1939. Altmark greide å unnslippe, men ble i februar 1940, på vei til Tyskland, avskåret av den britiske jageren Cossack i norsk farvann under kontroversielle omstendigheter, se Altmark-saken.

Tilbake i Tyskland ble Altmark omdøpt Uckermark og opererte deretter i Stillehavet og det Indiske hav som forsyningsskip for hjelpekrysseren Thor. Hun eksploderte som følge av en ulykke under vedlikeholdsarbeid mens hun lå i havn i Yokohama 30. november 1942 og sank. Thor, som lå fortøyd ved siden av henne, gikk og tapt i eksplosjonen.

Dithmarschen-klassen var normalt utrustet med tre 15 cm kanoner, to 37 mm luftvernkanoner og fire 20 mm luftvernkanoner. Standard deplasement 20 860 tonn, lengde 178 m, topphastighet 21 knop, rekkevidde 12 500 nautiske mil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.