Altmark - forsyningsskip

Altmark, tysk forsyningsskip av Dithmarschen-klassen brukt av den tyske marinen under den annen verdenskrig. Kjent for Altmark-saken.

Historie

Altmark opererte som forsyningsskip for lommeslagskipet Admiral Graf Spee i Sør-Atlanterhavet til denne ble senket i desember 1939. Altmark greide å unnslippe, men ble i februar 1940, på vei til Tyskland, avskåret av den britiske jageren Cossack i norsk farvann under kontroversielle omstendigheter, se Altmark-saken.

Tilbake i Tyskland ble Altmark omdøpt Uckermark og opererte deretter i Stillehavet og det Indiske hav som forsyningsskip for hjelpekrysseren Thor. Hun eksploderte som følge av en ulykke under vedlikeholdsarbeid mens hun lå i havn i Yokohama 30. november 1942 og sank. Thor, som lå fortøyd ved siden av henne, gikk og tapt i eksplosjonen.

Spesifikasjoner

Dithmarschen-klassen var normalt utrustet med tre 15 cm kanoner, to 37 mm luftvernkanoner og fire 20 mm luftvernkanoner. Standard deplasement 20 860 tonn, lengde 178 m, topphastighet 21 knop, rekkevidde 12 500 nautiske mil.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg