AHR - kjernereaktor

Aqueous Homogenuous reactor, forkortet AHR, er en kjernereaktor der kjernebrenselet er løst opp i moderatoren og danner en flytende væske. For eksempel kan løsningen være lavanriket urannitrat blandet med vann. Vannet kan være vanlig vann eller tungtvann.

Reaktoren sies å være homogen fordi både kjernebrensel og moderator er i samme fase. I en heterogen reaktor er disse skilt fra hverandre. For eksempel er saltsmeltereaktoren heterogen fordi det her er kun brenselet som er i væskefase, mens moderatoren er i en annen fase.

Egenskaper

Denne type reaktor var til vurdering allerede under de første kjernefysiske eksperimentene på 1940-tallet. På 1950-tallet ble flere AHR-reaktorer prøvd ut, men alternativet ble vraket til fordel for andre reaktortyper, blant annet på grunn av korrosjonsproblemer som oppsto.

I dag har økt oppmerksomhet knyttet til sikkerheten ved dagens reaktorer gjort at AHR-reaktoren har fått fornyet interesse. Reaktoren regnes for å være svært sikker i drift og har dessuten andre fordelaktige egenskaper. Noen eksempler:

Enkel styring

En av de mest attraktive fordelene med AHR-reaktoren er at tetthetsendringer i løsningen gjør systemet selvregulerende. Dette utgjør en form for passiv sikkerhet. Kontrollstaver blir dermed unødvendig og det blir færre mekaniske innretninger som kan feile. Styrt regulering av prosessen oppnås ved å endre konsentrasjonen i løsningen.

Bedre utbrenning av kjernebrenselet

I dagens kjernereaktorer vil fisjonsproduktene som dannes føre til en «forgiftning» av kjernebrenselet som reduserer reaktiviteten og dermed reaktorens ytelse. Kjernebrenselet må derfor skiftes ut lenge før det «er brent opp». I en AHR-reaktor sirkuleres det flytende brenselet i en sløyfe der fisjonsproduktene kontinuerlig skilles ut. Det åpner for å bruke brenselet lengre slik at det blir mer utbrent før det må fornyes.

Småskaladrift

Prinsippet for denne reaktoren åpner for muligheten av å lage svært små og kompakte termiske reaktorer, med ytelser helt ned til noen få kilowatt. Slike reaktorer kan ha interesse i enkelte mobile anvendelser som i romfart.

Hydrogenproduksjon

Under prosessen blir vann spaltet i hydrogen og oksygen. Reaktoren er derfor foreslått brukt til kombinert produksjon av varme og hydrogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg