AHR
AHR kjernereaktor ved Oak Ridge National Laboratory
AHR
Av .
Lisens: public domain

AHR er en forkortet betegnelse på en kjernereaktor der kjernebrenselet er løst opp i moderatoren og danner en flytende væske. For eksempel kan løsningen være lavanriket urannitrat blandet med vann. Vannet kan være vanlig vann eller tungtvann.

Faktaboks

Etymologi
Forkortelse for Aqueous homogeneous reactor

Reaktoren sies å være homogen fordi både kjernebrensel og moderator er i samme fase. I en heterogen reaktor er disse skilt fra hverandre. For eksempel er saltsmeltereaktoren heterogen fordi det her er kun brenselet som er i væskefase, mens moderatoren er i en annen fase.

Egenskaper

Denne type reaktor var til vurdering allerede under de første kjernefysiske eksperimentene på 1940-tallet. På 1950-tallet ble flere AHR-reaktorer prøvd ut, men alternativet ble vraket til fordel for andre reaktortyper, blant annet på grunn av korrosjonsproblemer som oppsto.

I dag har økt oppmerksomhet knyttet til sikkerheten ved dagens reaktorer gjort at AHR-reaktoren har fått fornyet interesse. Reaktoren regnes for å være svært sikker i drift og har dessuten andre fordelaktige egenskaper.

Noen eksempler:

Enkel styring

En av de mest attraktive fordelene med AHR-reaktoren er at tetthetsendringer i løsningen gjør systemet selvregulerende. Dette utgjør en form for passiv sikkerhet. Kontrollstaver blir dermed unødvendig og det blir færre mekaniske innretninger som kan feile. Styrt regulering av prosessen oppnås ved å endre konsentrasjonen i løsningen.

Bedre utbrenning av kjernebrenselet

I dagens kjernereaktorer vil fisjonsproduktene som dannes føre til en «forgiftning» av kjernebrenselet som reduserer reaktiviteten og dermed reaktorens ytelse. Kjernebrenselet må derfor skiftes ut lenge før det «er brent opp». I en AHR-reaktor sirkuleres det flytende brenselet i en sløyfe der fisjonsproduktene kontinuerlig skilles ut. Det åpner for å bruke brenselet lengre slik at det blir mer utbrent før det må fornyes.

Småskaladrift

Prinsippet for denne reaktoren åpner for muligheten av å lage svært små og kompakte termiske reaktorer, med ytelser helt ned til noen få kilowatt. Slike reaktorer kan ha interesse i enkelte mobile anvendelser som i romfart.

Hydrogenproduksjon

Under prosessen blir vann spaltet i hydrogen og oksygen. Reaktoren er derfor foreslått brukt til kombinert produksjon av varme og hydrogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg