Øst-Turkestan

Øst-Turkestan er et landskap i det nordvestlige Kina, og brukes ofte synonymt med provinsen Xinjiang. Kart over Kina med provinsenes beliggenhet. Xinjiang (Uigur) øverst til venstre.

Av /Store norske leksikon ※.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Uigurer demonstrerer mot kinesiske myndigheter i Ürümqi, Xinjiang, juli 2009, etter at et sammenstøt mellom kinesisk politi og uigurer hadde drept 156 uigurer noen dager tidligere.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Øst-Turkestan er et landskap i det midtre Asia, nord for Kashmir og Tibet, lengst nordvest i Kina. Landskapet omfatter egentlig bare Tarimbekkenet (Tarim Pendi), men betegnelsen Øst-Turkestan er blitt brukt også om hele Xinjiang, som er en autonom region i Kina.

Faktaboks

Uttale
øst-tˈurkestan
Også kjent som

Kinesisk Turkestan

Landskapet avgrenses mot nord av Tian Shan-fjellene og mot sør av Kunlun Shan-fjellene, strekker seg fra Pamir i vest til Gansu i øst. Sentrale deler av Øst-Turkestan består av den store ørkenen Taklimakan Shamo.

Øst-Turkestan er den østlige delen av Turkestan.

Historie

Øst-Turkestan var også i gammel tid bebodd av indoeuropeiske stammer og oppdelt i mange bystater. Mellom 200 fvt. og 200 evt. kjempet kineserne og hunerne om området. Fra 500-tallet evt. ble Øst-Turkestan trukket inn i forskjellige tyrkiske statsdannelser, tyrkiske kolonister trengte inn og den gjenværende indoeuropeiske befolkningen ble gradvis språklig assimilert.

Fra 1141 var Øst-Turkestan under de såkalte karakitaienes rike, og fra 1218–1220 under Dsjagatais og Øgødeis mongolske delriker frem til 1309. På 1500-tallet grep et islamsk teokrati makten, og i årene 1680–1759 hersket dsungarene.

Siden 1759 har Øst-Turkestan vært under kinesisk overhøyhet, bortsett fra under Yakub beg i 1860- og 1870-årene. Etter 1950 slo flere kinesiske kolonister seg ned i Øst-Turkestan, og et større antall tyrkisk-talende innbyggere flyktet vestover til de sentralasiatiske republikkene i Sovjetunionen.

I den kinesiske Xinjiang-provinsen dannet militante uigurer i 1990-årene Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM), som har gjennomført terroraksjoner og sabotasje, med påfølgende kraftige straffetiltak fra kinesiske myndigheter. ETIM-grupper har også vært aktive i Kasakhstan og Kirgisistan. ETIMs mål skal være gjenopprettelse av Yakub begs rike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg