Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM) er en bevegelse dannet av militante islamske separatister i Xinjiang-regionen nordvest i Kina, ofte kalt Øst-Turkestan. Bevegelsen består av muslimske uigurer som kjemper for en uavhengig stat.

Faktaboks

Også kjent som

East Turkestan Islamic Movement (ETIM)

Turkestan Islamic Party

Bakgrunn og ledelse

Bevegelsen ble formelt grunnlagt i 1997 av Hasan Mahsum, en uigur fra Kashgar i Xinjiang. Han var en av Kinas mest ettersøkte terrorister da han ble drept i 2003 av den pakistanske hæren. Gruppen ble senere ledet av Abdul Haq, som ble rapportert drept i 2010. Nåværende leder er Abdullah Mansour.

Kinesiske myndigheter beskylder gruppen for å bruke voldelige midler og beskriver ETIM som en terrororganisasjon. Enkelte analytikere hevder bevegelsen ønsker å gjøre Xinjiang-regionen til en islamsk stat med sharialover (Reed and Raschke 2010:71).

Oppslutning

Uigurere i Xingjian-regionen er splittet mellom ulike grupperinger og det er uklart hvor mange radikale som finnes i regionen, samt hvor utbredt ETIM er. Ifølge FNs sikkerhetsråd hadde de i 2007 cirka 200 medlemmer. Pakistanske myndigheter mener de har rundt 400.

Det store flertallet av uigurene er muslimer og regnes for å være et tyrkisk-ættet folkeslag. I Kina er gruppen en religiøs, språklig og etnisk minoritet, men i Xinjiang-regionen utgjør de en av de største folkegruppene.

Uigurene har lenge klaget over det de mener er diskriminering av deres språk, kultur og religion, til fordel for Han-kinesere som er den dominerende etniske gruppen i Kina.

FNs terrorliste

FNs sikkerhetsråd har listet ETIM som en terrororganisasjon under resolusjon 1267. I begrunnelsen beskriver de at bevegelsen er i vekst og er blitt forsterket med bedre struktur, organisering og utstyr. De hevder også at ETIM har mottatt støtte fra Taliban og al-Qaida, og at de har fått finansiell hjelp fra sistnevnte.

Resten av midlene skal kommer fra organisert kriminalitet, smugling, narkotikahandel og kidnapping. ETIM benekter å ha relasjoner til terrornettverk (Kleveman 2003). En rekke uigurer har sittet i amerikansk fangenskap i Guantanamo-leiren.

Aksjoner

Kinesiske myndigheter anklager ETIM for å stå bak flere voldelige angrep:

  • Oktober 2013: En bil kjørte inn kjørte inn på Den himmelske freds plass i Beijing og drepte fem personer. 38 personer ble skadet.
  • April 2014: Bombeangrep mot jernbanestasjon Urumqi. Tre personer ble drept og 79 såret i angrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg