Øst-Turkestans islamske bevegelse

Artikkelstart

Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM) er en bevegelse dannet av militante islamske separatister i Xinjiang-regionen nordvest i Kina, ofte kalt Øst-Turkestan. Bevegelsen består av muslimske uigurer som kjemper for en uavhengig stat.

Faktaboks

Også kjent som

East Turkestan Islamic Movement (ETIM)

Turkestan Islamic Party

Bakgrunn og ledelse

Bevegelsen ble formelt grunnlagt i 1997 av Hasan Mahsum, en uigur fra Kashgar i Xinjiang. Han var en av Kinas mest ettersøkte terrorister da han ble drept i 2003 av den pakistanske hæren. Gruppen ble senere ledet av Abdul Haq, som ble rapportert drept i 2010. Nåværende leder er Abdullah Mansour.

Kinesiske myndigheter beskylder gruppen for å bruke voldelige midler og beskriver ETIM som en terrororganisasjon. Enkelte analytikere hevder bevegelsen ønsker å gjøre Xinjiang-regionen til en islamsk stat med sharialover (Reed and Raschke 2010:71).

Oppslutning

Uigurere i Xingjian-regionen er splittet mellom ulike grupperinger og det er uklart hvor mange radikale som finnes i regionen, samt hvor utbredt ETIM er. Ifølge FNs sikkerhetsråd hadde de i 2007 cirka 200 medlemmer. Pakistanske myndigheter mener de har rundt 400.

Det store flertallet av uigurene er muslimer og regnes for å være et tyrkisk-ættet folkeslag. I Kina er gruppen en religiøs, språklig og etnisk minoritet, men i Xinjiang-regionen utgjør de en av de største folkegruppene.

Uigurene har lenge klaget over det de mener er diskriminering av deres språk, kultur og religion, til fordel for Han-kinesere som er den dominerende etniske gruppen i Kina.

FNs terrorliste

FNs sikkerhetsråd har listet ETIM som en terrororganisasjon under resolusjon 1267. I begrunnelsen beskriver de at bevegelsen er i vekst og er blitt forsterket med bedre struktur, organisering og utstyr. De hevder også at ETIM har mottatt støtte fra Taliban og al-Qaida, og at de har fått finansiell hjelp fra sistnevnte.

Resten av midlene skal kommer fra organisert kriminalitet, smugling, narkotikahandel og kidnapping. ETIM benekter å ha relasjoner til terrornettverk (Kleveman 2003). En rekke uigurer har sittet i amerikansk fangenskap i Guantanamo-leiren.

Aksjoner

Kinesiske myndigheter anklager ETIM for å stå bak flere voldelige angrep:

  • Oktober 2013: En bil kjørte inn kjørte inn på Den himmelske freds plass i Beijing og drepte fem personer. 38 personer ble skadet.
  • April 2014: Bombeangrep mot jernbanestasjon Urumqi. Tre personer ble drept og 79 såret i angrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg