Promethium
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Promethium er et radioaktivt, metallisk grunnstoff. Det har atomnummer 61 og atomsymbol Pm. Promethium tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
promˈethium
Etymologi
til Promethevs
Engelsk navn
promethium
Relativ atommasse
144,9127 (Ustabil, viktigste isotop)

Man kjenner isotoper av promethium med nukleontall fra 134 til 155. De er alle radioaktive og har halveringstider fra 9,2 sekunder, for isotopen 140Pm, til 17,7 år for 145Pm.

Fremstilling

Forskjellige isotoper av promethium dannes ved å bestråle neodym med protoner, deuteroner eller α-partikler, eller som fisjonsprodukter av uran. Den eneste isotopen som er fremstilt i større mengder, er 147Pm. Den har en halveringstid på 2,62 år og henfaller ved β-stråling til 147Sm. I en uranreaktor med 105 kilowatt effekt blir det produsert cirka 1,5 gram per dag.

Promethiummetall, først fremstilt i 1963, kan dannes ved å redusere promethium(III)fluorid, PmF3, med alkali- eller jordalkalimetaller.

Egenskaper

Promethium har tilsvarende kjemiske og fysiske egenskaper som de øvrige lantanoidene. De kjemiske forbindelsene er treverdige, og vandige løsninger av Pm3+ er lysegule til fiolettrosa.

Bruk

Det er foreslått å anvende promethium der man utnytter den radioaktive strålingen av 147Pm, for eksempel som tilsetning til fosforer som erstatning for radium.

Historie

Promethium er blitt betegnet som det manglende grunnstoffet i lantanoideserien. Først i 1945 ble det kjemisk identifisert ved ionebyttingsteknikk av J. A. Marinsky, L. E. Glendenin og C. Coryell som et fisjonsprodukt av uran i form av isotopen 147Pm. Grunnstoffet ble oppkalt etter den greske guden Prometheus for å symbolisere både den dristigheten og den mulige misbruken av den menneskelige ånd som knytter seg til syntese av nye grunnstoffer.

I 1965 lyktes det å vise spormengder av promethium i naturen. Finnen O. Erämetsä fremstilte da 20 tonn lantanoider fra 6000 tonn apatitt. Av dette ble 3,8 kilogram av en samarium-neodym-blanding isolert som potensielt kunne inneholde promethium, siden det ligger mellom samarium og neodym i lantanoideserien. I en fraksjon på 350 mg av denne oksidblandingen påviste Erämetsä isotopen 147Pm ved dens radioaktive stråling. Mengden svarte til 10–19-parten av de øvrige lantanoidene. Den var sannsynligvis dannet ved kjernereaksjoner indusert av kosmisk stråling.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

promethium
Smeltepunkt
1042 °C
Kokepunkt
2460 °C
Massetetthet
7,26 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f⁵6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg