Mahalebblomst
Mahalebblomst
Av /Shutterstock.
utbredelse av mahaleb
Naturlig utbredelse av mahaleb (Prunus mahaleb). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av mahaleb

Mahaleb er et lite, løvfellende tre (eller busk) i rosefamilien. Det kan bli opptil åtte meter høyt. Det tilhører samme slekt som kirsebær og plomme.

Faktaboks

Uttale
mahˈaleb
Også kjent som
, weichseltre
Vitenskapelig navn
Prunus mahaleb
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

De hvite blomstene står i halvskjerm og er velluktende. De springer ut samtidig med bladene. Bladene er eggformede og læraktige. Barken og veden lukter kumarin. Mahaleb har en kirsebærlignende steinfrukt, der steinkjernen fyller nesten hele frukten.

Bruk

Mahaleb-pulver
Mahalebkjernene kan males til et kremaktig, gulhvitt pulver.
Mahaleb-pulver
Av /Shutterstock.

Mahalebkjernene males til et kremaktig, gulhvitt pulver som først og fremst benyttes i bakervarer som brød, kjeks og kaker, men også i fruktdesserter og melkepuddinger. Kjernene virker i tillegg som et tykningsmiddel.

I Tyrkia framstilles en vermut hvor mahaleb-bærene er en viktig smakstilsetning.

Veden blir brukt til spaserstokker og munnstykker. Den brukes også som kirsebærgrunnstamme.

Historie

Mahaleb brukes hovedsakelig i Tyrkia, Armenia, Midtøsten og arabiske land og er vanskelig å få tak i her. Treet ble innført som prydbusk til Norge, sannsynligvis på 1800-tallet, og har blitt naturalisert noen få steder rundt Oslofjorden, men det setter lite frukt her i landet.

På 1700- og 1800-tallet var ved fra mahalebtreet mye brukt til å lage langpiper av. Veden ga en søtlig og parfymert smak til tobakken.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mahaleb
Prunus mahaleb
Tidligere vitenskapelig navn
Cerasus mahaleb (L.) Mill.
Artsdatabanken-ID
103374
GBIF-ID
3022789

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg