Bankett
Diverse kebab, hummus i skåler og köfte nederst i midten.
Av .
Kebabkokk
Kebab skjæres ofte i tynne skiver fra et enormt grillspidd.
Av .
Børek
Tyrkiske børek servert med te.
Av .

Rundt om i Tyrkia finner man store variasjoner innen kokekunst. Mattradisjonene ble utformet gjennom det osmanske rikets vekst, og de ble påvirket av at de erobrede og de tilgrensende folkegruppene brakte med seg sine egne matskikker.

Som hos araberne har også nomadelivet preget det tyrkiske folks mattradisjoner. Tyrkerne fikk stor innflytelse på Balkanhalvøya når det gjaldt kulinariske tradisjoner, men også andre steder. For eksempel er tyrkiske dolmas forløperen til våre kålruletter. Den store forskjellen i landskap og klima gjør at landbruksproduktene varierer mye fra sted til sted. Mangfoldigheten kommer også av forskjellene i byene og på landet.

Bønder og gjetere på landet hadde en svært enkel kost, mens Istanbul ble påvirket av den raffinerte kokekunsten i sultanpalasset, og eksotiske kryddere ble tatt i bruk. De typiske rettene som består av grønnsaker, for eksempel paprika og auberginer, fylt med ris, løk, nøtter og rosiner, kommer fra armenerne i det østlige Tyrkia. Yoghurt og kebab skyldes påvirkningen fra Sentral-Asia. Mange fiske- og vegetarretter har sin opprinnelse fra bysantinsk tid.

I Lilleasia (Anatolia), som utgjør størstedelen av Tyrkia, er det stor produksjon av frukt, grønnsaker og vin. Landområdet rundt byen Bursa er berømt for sine utsøkte ferskener, og for førsteklasses poteter og løk. To tredjedeler av olivenoljen som konsumeres, kommer fra den nordlige egeerhavskysten. Svartehavsområdet har et særpreget regionalt kjøkken. Piggvar blir mye brukt; en annen spesialitet er hamsi, en fisk på størrelse med en sardin. Tyrkerne har en forkjærlighet for havets delikatesser, og bruker mye fisk og skalldyr, enten grillet, tilberedt i olivenolje eller bakt i ovn.

Kjøtt er for svært mange dyrt, derfor inneholder hverdagsmaten ofte bare små mengder av denne råvaren. Den populære retten shish kebab er kjøtt og grønnsaker stekt på spidd. Ris er en av hovedingrediensene i kjøkkenet; suppene har også stor plass i det daglige kostholdet, gjerne laget med linser. Köfte, de små, avlange, godt krydrete kjøttkakene brukes mye. Børek (börek), en slags pirog eller pai fylt med kjøtt, ost og spinat, egg, poteter eller annet, er også mye brukt. Tyrkerne er i likhet med araberne kjent for sine svært søte desserter.

Favorittdrikken er svart te (çay), og de største teplantasjene ligger langs svartehavskysten helt i øst. Av andre populære drikker kan nevnes ayran – avkjølt yoghurt pisket med vann og litt salt. Sentrum for Tyrkias vinproduksjon er byen Tekirdağ ved Marmarahavet. Brennevinet raki er mye brukt, og råstoffene kan være druer eller fiken, smaksatt med anis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg