Yrkesfaglærer er en lærer som underviser elever eller lærlinger i yrkesfag. Yrkesfaglærere har som regel erfaring med yrkesfag selv og pedagogisk utdanning som yrkesfaglærer.

Yrkesfaglærerne er en stor gruppe som gjenspeiler mangfoldet av yrkesfag og spesialiseringer. De kan ha bakgrunn i for eksempel hotell og servicefag, bygg- og anleggsfag eller helse og oppvekstfag. Yrkesfaglærere har spesialisering som for eksempel frisør, sveiser, bilsalmaker og bilmekaniker.

For å kvalifisere seg som yrkesfaglærer kan man ta utdanning ved fagskole eller bachelor eller mastergrad ved høgskole og universitet. Det er en forutsetning at man har fagbrev, svennebrev eller relevant praksis.

Arbeidssted

Med utdanning som yrkesfaglærer kan man undervise i yrkesfag, på skoletrinn 8 til 13, ved andre typer utdanningsinstitusjoner, eller ha opplæringsansvar i bedrift.

Arbeidsoppgaver

Yrkesfaglæreren tilrettelegger for læringsprosesser i skole og bedrift som leder til yrkesfagene i det aktuelle programområdet.

En yrkesfaglærer har inngående kunnskaper om yrkesopplæring, læringsprosesser, praktiske undervisningsformer og hvordan yrkene utføres i arbeidslivet.

En yrkesfaglærer har ansvar for undervisningen av elevene. Yrkesfaglæreren må kjenne læreplanene, planlegge og gjennomføre undervisning, vurdere elevene og sette karakter. De utøver klasseledelse og jobber med læringsmiljø i klassen. På arbeidsplassen er de del i et profesjonsfellesskap med andre lærere.

Forutsetninger og opptak

En forutsetning for å være yrkesfaglærer i Norge, er at undervisningskompetansen bygger videre på svennebrev eller fagbrev samt at vedkommende har erfaring med yrket, eller at vedkommende har annen relevant praksis som gir grunnlag for videre studier. På grunn av at yrkesfaglærere ofte har en sammensatt faglig bakgrunn kan kompetanseområdene variere, særlig med tanke på deres spesialisering. Universitet og høgskole kan vurdere realkompetansen til søkere ved opptak jamfør forskrift om opptak til høyere utdanning § 3-1.

Utdanning

Man kan utdanne seg til yrkesfaglærer gjennom fagskole, høgskole og universitet.

Felles for disse programmene er at de kombinerer yrkespedagogikk, yrkesdidaktikk og praksis. Studier som kvalifiserer til yrkesfaglærer er rammeplanstyrt, noe som sikrer bred kompetanse til å undervise i de yrkesfaglige programområdene som alle fører til en rekke ulike fagbrev.

Yrkesfaglærere kan også bli lektor i yrkesfag gjennom å ta en master i et relevant fagområde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg