Yrkespedagogikk er vitenskapen om yrkesfaglig læring og undervisning. Mens pedagogikk generelt handler om undervisning, dannelse og sosialisering på en rekke ulike arenaer, fokuserer yrkespedagogikken på hvordan læring skjer og kan tilrettelegges i yrkesfaglige læringsprosesser.

Yrkesdidaktikk er en viktig del av yrkespedagogikken og handler mer spesifikt om hvordan praktisk tilrettelegge opplæringen.

Yrkesfagene i Norge er en del av den videregående opplæringen, og karakteriseres av et samspill mellom læringsarenaer i skole og bedrift. Norsk yrkespedagogikk er derfor spesialisert på å fungere som brobygger mellom rammeplaner og lovstyrt opplæring, slik den kommer til uttrykk i skolen, samt faglig utvikling i tråd med arbeidslivets krav og forventninger. Siden norsk arbeidsliv er velorganisert og har fokus på arbeidernes rettigheter er dette også en integrert del av yrkespedagogikken.

Viktige temaer i yrkespedagogikken

Sentralt i yrkespedagogikken er håndverk, mesterlære, kroppslig læring og taus kunnskap, arbeidsfellesskap, yrkesstolthet og tradisjon, innovasjon og bærekraft, ungdoms utvikling, voksnes læring, tilpasset opplæring, produksjonsprosesser samt marked og arbeidsliv.

Teori og metode

Yrkespedagogikk er en relativt ny vitenskapelig retning, og deler teorier og metoder med pedagogikk, sosiologi, psykologi, arbeidslivsforskning, ungdomskunnskap og organisasjonsforskning.

Forskning

Selv om det fremdeles er begrenset yrkespedagogisk forskning i Norge, er fagfeltet i rask utvikling nasjonalt og internasjonalt. Fagfeltets vekst kan sees i sammenheng med økt fokus på forskningsbasert undervisning og utdanning og læreres formelle kompetanse som en forutsetning for systematikk og kvalitetsutvikling.

Utdanning

Yrkespedagogikk undervises på universiteter og høgskoler som en integrert del av lærerutdanninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg