Bilsalmaker

bilsalmaker.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Bilsalmaker er en håndverker som er spesialist på innredning av biler. Faget er en gren av salmakerfaget og håndverkeren jobber både med moderne biler og veterankjøretøy.

Faktaboks

Også kjent som

vogn- og bilsalmaker

Bilsalmakerfaget handler om å bygge opp, konstruere og sy interiør og eksteriør til ulike framkomstmidler ved bruk av et bredt utvalg av kunst- og naturmaterialer. Gjennom praktisk arbeid i tradisjonelle og nye søm- og formingsteknikker for nyproduksjon og reparasjoner utvikler lærlingene kunnskap om sammenhengen mellom materialvalg og varige bilsalmakerprodukter. Faget skal utvikle yrkesutøvere som kan dekke behovet for å utvikle, produsere, reparere og restaurere ulike bilsalmakerprodukter til et bredt spekter av private og offentlige kunder.

Arbeidsoppgaver

Bilsalmakeren arbeider med å stoppe og trekke stoler, puter og vegger i biler og busser. De jobber også med interiør og utstyr til fly, motorsykler og jernbanevogner. De kan lage kalesjer, varetrekk, motorsykkelvesker og lignende. Vanlige arbeidsoppgaver er å stoppe og trekke om bilseter eller seter i andre framkomstmidler, rengjøre, farge og impregnere innredningsmaterialer og å lage og montere seter, kapeller, puter, nedtrekkbare tak i biler etc.

Bilsalmakeren samarbeider ofte tett med kunden om å tilpasse produkter.

Arbeidssted

Bilsalmakeren driver gjerne eget verksted, eller er ansatt i en håndverkerbedrift. Noen jobber i transportselskaper.

Utdanning

Opplæringen skjer vanligvis ved at man går to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift.

  • Første året: vg1 Håndverk, design og produktutvikling.
  • Andre året: vg2 Søm og tekstilhåndverk.
  • Deretter jobber man i to år som lærling innen bilsalmakerfaget.

Læretiden avsluttes med en svenneprøve.

Hvis man har fem års allsidig praksis som bilsalmaker, kan man ta en teoriprøve og gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg