bilmekaniker (lette kjøretøy)

Artikkelstart

Bilmekaniker for lette kjøretøy er en yrkesutøver med fagbrev i bilfaget spesialisering i lette kjøretøy, altså person- og varebiler som har tillatt totalvekt ikke over 3500 kilogram. Bilmekanikeren arbeider med reparasjon og vedlikehold av denne typen kjøretøy.

Faktaboks

Også kjent som
bilreparatør

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift. Skoledelen består av to år i videregående skole, først på enten vg1 Teknologi og industrifag eller Elektro og datateknologi og deretter på vg2 Kjøretøy. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Som praksiskandidat kan man etter fem års praksis i faget avlegge en privatisteksamen for så å melde seg opp til fagprøve.

Arbeidssted

Bilmekanikeren jobber som regel fulltid ved verksteder som reparerer person- og varebiler. På arbeidsplassen er ofte verksmester leder for verkstedet og bilmekanikeren jobber sammen med reservedelsekspeditøren som fremskaffer riktig deler og tilbehør.

Arbeidsoppgaver

Bilmekanikeren er en medarbeider som alene, eller sammen med andre utfører vedlikehold og reparasjoner på person- og varebiler. Diagnostisering av feil på bilen, utskifting av slitte deler, montering av ekstrautstyr som takstativ og tilhengerfester, samt utførelse av reparasjoner, er vanlige arbeidsoppgaver.

Bilmekanikeren trenger kunnskap om kjøretøyets oppbygning og virkemåte for å kunne finne og utbedre feil. Å kunne kommunisere presist er viktig når man skal kommunisere med kunder som ikke alltid vet hva årsaken til problemet er.

Organisering

Bilmekanikere er vanligvis organisert i Fellesforbundet. For å bli medlem må man ha bestått fagutdanning som bilmekaniker eller være lærling i faget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg