Læreplanen for grunnskolen og videregående opplæring

Læreplanen for grunnskolen og videregående opplæring ble innført i grunnskolen på alle årstrinn i løpet av en treårsperiode fra skoleåret 2006/07 i forbindelse med gjennomføringen av skolereformen Kunnskapsløftet. Læreplanen omfatter: 1) en generell del som er felles for grunnskole, videregående opplæring og voksenopplæring, og som angir overordnede mål for opplæringen og det verdimessige, kulturelle og kunnskapsmessige grunnlaget for opplæringen; 2) læringsplakaten, som inneholder hovedprinsipper for skolens og lærebedriftens opplæring av lærlinger og lærekandidater; 3) fag- og timefordeling; 4) læreplaner for fag i grunnskole og videregående opplæring.

Læreplanene for fagene inneholder formål, hovedområder, omtale av grunnleggende ferdigheter, kompetansemål og bestemmelser om sluttvurdering i faget. For fag som er felles for grunnskolen og videregående opplæring er læreplanene gjennomgående for hele den 13-årige grunnopplæringen. Formålet med fagene beskriver hensikten med opplæringen i fagene for den enkelte elev og for samfunnet. Kompetansemålene i læreplanene er formulert innenfor hvert fags hovedområde og er i hovedsak angitt etter 2., 4., 7. og 10. årstrinn i grunnskolen. I videregående opplæring er målene formulert for hvert årstrinn i de fleste fagene. Kompetansemålene angir hva elevene skal kunne etter endt opplæring på de forskjellige trinnene. Det er utarbeidet egne læreplaner for døve og sterkt tunghørte elever i tegnspråk som førstespråk, i fagene norsk, engelsk og rytmikk/drama. Det er utarbeidet en egen læreplan for samiske elever.

Læreplanene i fagene forutsetter at det konkrete innholdet i opplæringen, hvordan opplæringen skal organiseres og hvilke arbeidsmåter som skal brukes i opplæringen, bestemmes på lokalt nivå på den enkelte skole.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.