Vindaloo masala er en krydderblanding fra Goa i India. Den inneholder spisskummen, ingefær, koriander, pepper, kardemomme, kanel, sennepsfrø (svarte), chili og bukkehornkløver. Vindaloo-pasta inneholder også eddik. Som i alle krydderblandinger kan ingrediensene variere.

Vindaloo er en sur masala og er ofte svært sterk. Den finnes både som pasta og pulver. Vindaloo er først og fremst navnet på en indisk matrett, og vindaloo masala er blandingen man krydrer denne retten med.

Navnet kommer egentlig fra portugisisk; vinha (vin) og alho (hvitløk). Carne de vinha d’alhos (kjøtt i vin og hvitløk) var en tradisjonsrik rett fra Madeira som Vasco da Gama og hans menn brakte med seg da de ankom Goa på vestkysten av India på slutten av 1400-tallet. Etter hvert ble retten påvirket av indisk mattradisjon og tilsatt lokale krydder som for eksempel spisskummen, ingefær og koriander.

Opprinnelig ble svinekjøtt benyttet, men det blir i dag ofte erstattet med annet kjøtt som kylling, lam eller geit, og vinen har blitt erstattet med eddik for å tilpasses islamsk kultur. Krydderblandingen kan også brukes i vegetar- og sjømatretter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg