Moralsk non-kognitivisme, eller anti-kognitivisme, er en posisjon i etikk og moralfilosofi om analysen av moralske utsagn der det benektes at disse gir uttrykk for et meningsinnhold som kan være sant eller usant. I så måte er non-kognitivister motstandere av det som kalles moralsk kognitivisme.

Faktaboks

Også kjent som
etisk anti-kognitivisme, emotivisme

Det finnes flere ulike varianter av non-kognitivisme. Blant de logiske positivistene var det en stund vanlig å mene at moralske utsagn ikke ga uttrykk for noe meningsinnhold i det hele tatt. Blant andre har Alfred Ayer tatt til orde for dette. Ulike emotivister og ekspresjonister har derimot tenkt at moralske utsagn gir uttrykk for andre mentale tilstander enn de rent kognitive. Det kan være følelser, ønsker, eller ulike typer bifall og antipatier. Disse relaterer oss ikke til et innhold med en sannhetsverdi, men til et meningsinnhold som i høyden kan være en frase eller en del av en påstand med en sannhetsverdi. Det finnes også enkelte anti-kognitivister som er tilhengere av såkalt moralsk fiksjonalisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg