Supererogasjon er det som går lengre og er mer verdifullt enn bare å utføre plikten.

Faktaboks

Etymologi
fra latin supererogatio, ‘det å betale ekstra’; ordsammensetning av super, ‘høyere enn, over, mer’ og ērogāre, ‘betale ut’

Innen katolsk teologi betegner det supererogative de handlinger som overgår det som Gud krever, og har derfor ofte blitt knyttet til de handlinger som utføres av helgener.

Innen moralfilosofien betegner det supererogative de handlinger som overgår det man har moralsk plikt til å gjøre. Disse handlingene analyseres ofte som valgfrie handlinger, hvilket vil si at det er tillatelig å gjøre dem såvel som å ikke gjøre dem, men der det knyttes en høyere moralsk verdi til den supererogative handlingen. Slike handlinger vurderes som regel som spesielt prisverdige.

Enkelte moralteorier, som for eksempel utilitarismen, er ikke forenelige med å forstå enkelte handlinger som supererogatoriske. Felles for disse teoriene er at de hevder at det vi har moralsk plikt til å gjøre er den handlingen som har høyest verdi, og dermed kan det ikke finnes handlinger som er mer verdifulle. På grunnlag av dette blir utilitarismen noen ganger kritisert for å være for krevende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg