Transpirasjon er fordamping av vann fra en plantes overflate. Av det vannet som en plante tar opp fra jorden regner man med at ca. 98 % fordamper ved transpirasjonen, mens resten forblir i planten eller forbrukes ved fotosyntesen.
Det aller meste av transpirasjonen foregår fra bladene, en mindre del fra stengler, mens grener og stammer har en enda lavere transpirasjon. Fra blad og stengler skjer transpirasjonen på to forskjellige måter: stomatær og kutikulær transpirasjon.
Plantenes transpirasjon er en konsekvens av at spalteåpningene må holdes åpne for at CO 2 kan diffundere inn til fotosyntese i bladene. Dessuten fører transpirasjonen til at næringsstoffer fra jorden blir ført oppover med vannet til bladene og voksende deler av planten. Transpirasjonen har også en betydelig varmeregulerende effekt, fordi det bindes så mye varme ved fordampningen at det hindrer for sterk temperaturøkning i bladene på grunn av solstråling.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.