Tranehals er en blomsterart i storkenebbfamilien. Denne arten er den eneste i slekta som finnes i Norge. Selv om den trolig er innført, er den nå vanlig i lavlandet til Trøndelag, men mindre vanlig i kyststrøk på Vestlandet og Trøndelag og i fjelldaler. Arten er funnet noen steder nord til Finnmark.

Tranehals er ettårig, har nedliggende stengel og finna blader. Blomstene har fem rødfiolette kronblader, fem pollenbærere og fem stamnodier, det vil si omdanna, sterile pollenbærere.

Slekta Erodium skiller seg fra den store storkenebbslekta (Geranium) ved at kronbladene er spisse og ikke innskårne. Den har kun fem funksjonelle pollenbærere, vridde nebb på delfruktene og fjørdelte eller finna blader.

Frukta hos tranehals er, som vanlig hos familien, fem delfrukter som sprer hvert sitt frø. Hos tranehals foregår frøspredningen ved at delfruktene fester seg til dyr eller faller på bakken. Særegent for denne slekta er at delfruktene kan bevege seg ved hjelp av hygroskopiske bevegelser, og delfruktene kan skru frøet ned i jorda.

På verdensbasis finnes cirka 75 arter, hovedsakelig i Nord-Afrika, Midtøsten, Øst-Asia og Australia. Et par ytterligere arter er funnet som tilfeldige ugras i Norge: Middelhavstranehals (Erodium botrys) og moskustranehals (Erodium moschatum).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.