tranehals

Tranehals skiller seg fra storkenebbslekta ved at kronbladene ikke er innskårne, annen bladform og kun fem fertile pollenbærere.
Tranehals blomst og blad
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tranehals er en blomsterart i storkenebbfamilien. Denne arten er den eneste i slekta som finnes i Norge. Selv om den trolig er innført, er den nå vanlig i lavlandet til Trøndelag, men mindre vanlig i kyststrøk på Vestlandet og Trøndelag og i fjelldaler. Arten er funnet noen steder nord til Finnmark.

Faktaboks

Også kjent som

Erodium cicutarium

Beskrivelse

Tranehals er ettårig, har nedliggende stengel og finna blader. Blomstene har fem rødfiolette kronblader, fem pollenbærere og fem stamnodier, det vil si omdanna, sterile pollenbærere.

Slekta Erodium skiller seg fra den store storkenebbslekta (Geranium) ved at kronbladene er spisse og ikke innskårne. Den har kun fem funksjonelle pollenbærere, vridde nebb på delfruktene og fjørdelte eller finna blader.

Formering

Frukta hos tranehals er, som vanlig hos familien, fem delfrukter som sprer hvert sitt frø. Hos tranehals foregår frøspredningen ved at delfruktene fester seg til dyr eller faller på bakken. Særegent for denne slekta er at delfruktene kan bevege seg ved hjelp av hygroskopiske bevegelser, og delfruktene kan skru frøet ned i jorda.

Utbredelse

På verdensbasis finnes cirka 75 arter, hovedsakelig i Nord-Afrika, Midtøsten, Øst-Asia og Australia. Et par ytterligere arter er funnet som tilfeldige ugras i Norge: Middelhavstranehals (Erodium botrys) og moskustranehals (Erodium moschatum).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg