tae kwon do av /NTB Scanpix. CC BY SA 3.0

taekwondo

Drakten består av en hvit drakt, ikke så ulik karatedrakten, med et belte som angir grad. Høyeste gradering har svart belte. Drakten vises av Tina Røe Skaar, landslagsutøver i taekwondo.

Taekwondo
Av /Aftenposten/NTB Scanpix.

Taekwondo. Nina Solheim (til venstre) under kvartfinalen i EM i Latvia 2005. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Norske Tina Røe Skaar (til høyre) gikk kamp mot den regjerende OL-mesteren Milica Mandic fra Serbia under OL-turneringen i taekwondo i Rio de Janeiro i 2016.
OL 2016
Av /NTB Scanpix.

Taekwondo er en koreansk kampsport med både hånd- og fotteknikker. Det skiller seg fra karate ved mer aktiv bruk av bena til hopp og høye spark. Taekwondo er utviklet fra rundt 2000 år gamle våpenløse selvforsvarsteknikker og er nå både en konkurranseidrett og et selvforsvarssystem.

Faktaboks

Etymologi
koreansk ‘fot og hånd-metode’

VM i taekwondo arrangeres annethvert år. VM for menn har vært arrangert fra 1973, for kvinner fra 1987. Taekwondo har vært OL-idrett fra 2000 (i fire vektklasser begge kjønn) etter å ha vært demonstrert i 1988 og 1992.

Organisering

Choi Hong Hi (1918–2002) gjorde teknikkene kjent utenfor Korea etter andre verdenskrig, og blir regnet som hovedmannen bak foreningen av flere eldre stilarter under navnet taekwondo i 1955. I 1966 stiftet han International Taekwondo Federation (ITF), som etter Chois død ble splittet i flere retninger.

En annen organisasjon, World Taekwondo (WT), ble stiftet i 1973, og denne ble i 1980 anerkjent av Den internasjonale olympiske komité. WT har hovedsete i Seoul i Sør-Korea og 209 medlemsland (per 2018). WT arrangerer VM annethvert år. I 2017 byttet WT navn fra World Taekwondo Federation til World Taekwondo grunnet negative assosiasjoner til forkortelsen WTF.

European Taekwondo Union har utspring fra WT, ble stiftet i 1976 og har arrangert EM fra samme år.

Gradering

Drakten ligner karatedrakten med et farget belte rundt livet som tegn på dyktighetsgraden. Det er ti læregrader med beltefarger (i stigende grad) hvit, gul, grønn, blå og rød; mestergradene (dan) bærer svart belte og er delt (i WT) i ti undergrader.

Konkurranseregler i WT

En kamp foregår på et 12 × 12 m stort kampområde og varer ordinært tre omganger à 2 min. Utøverne bærer beskyttelsesutstyr på hodet, overkroppen, underlivet, underarmene og leggene. Dommere tildeler poeng for korrekt utførte slag og spark mot overkropp eller hode, og kampen kan vinnes på poeng, knockout, oppgivelse, diskvalifikasjon eller ved at dommeren stopper kampen.

Utøverne er delt i åtte vektklasser, fra inntil 54 kg til over 84 kg for menn og fra inntil 47 kg til over 72 kg for kvinner. Man konkurrerer også i utførelse av forskjellige mønstre av teknikker og bevegelser mot en tenkt motstander (kata), samt i knusing av objekter som planker, murstein og liknende med hender, albuer eller føtter.

Historikk i Norge

Taekwondo kom til Norge midt i 1970-årene og ble i 1985 organisert i Norges Idrettsforbund gjennom Norges Karate- og Taekwondoforbund. Forbundet ble i 1992 en seksjon i Norges Budo Forbund, som i 2000 skiftet navn til Norges Kampsportforbund (NKF).

Taekwondoseksjonen i NKF omfatter stilartene WT- og NTN-taekwondo:

WT-taekwondo er en konkurranseorientert fullkontakt taekwondostil med fokus på OL og internasjonale mesterskap organisert gjennom World Taekwondo Federation. Det har vært arrangert offisielt NM fra 1986.

NTN-taekwondo er mer fokusert på selvforsvar og er basert på semikontakt, blant annet er ikke knockout tillatt. NTN står for National Taekwon-Do Norway og er den største norske organisasjonen med over 6000 medlemmer. De arrangerer eget NM. NTN het til 2002 Global Taekwon-Do Norway, men meldte seg da ut av den internasjonale Global Taekwon-Do Federation (GTF), som i 1990 sprang ut av International Taekwondo Federation. NTN gikk i 2006 på ny inn i ITF.

Det finnes også andre og mindre norske taekwondo-organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg