Taekwondo er en koreansk kampsport med både hånd- og fotteknikker. Det skiller seg fra karate ved mer aktiv bruk av bena til hopp og høye spark.

Taekwondo er utviklet fra rundt 2000 år gamle våpenløse selvforsvarsteknikker og er nå både en konkurranseidrett og et selvforsvarssystem. Choi Hong Hi (1918–2002) gjorde teknikkene kjent utenfor Korea etter andre verdenskrig, og blir regnet som hovedmannen bak foreningen av flere eldre stilarter under navnet taekwondo i 1955. I 1966 stiftet han International Taekwondo Federation (ITF), som etter Chois død ble splittet i flere retninger.

En annen organisasjon, World Taekwondo Federation (WTF), ble stiftet i 1973, og denne ble i 1980 anerkjent av Den internasjonale olympiske komité. WTF har hovedsete i Seoul i Sør-Korea og 209 medlemsland (per 2018). Arrangerer VM annethvert år fra 1973 (kvinner 1987). European Taekwondo Union sprang ut fra WTF i 1976 og har arrangert EM fra samme år. Taekwondo er OL-idrett fra 2000 (i fire vektklasser begge kjønn) etter å ha vært demonstrert i 1988 og 1992.

Drakten ligner karatedrakten med et farget belte rundt livet som tegn på dyktighetsgraden. Det er ti læregrader med beltefarger (i stigende grad) hvit, gul, grønn, blå og rød; mestergradene (dan) bærer svart belte og er delt (i WTF) i ti undergrader.

En kamp foregår på et 12 × 12 m stort kampområde og varer ordinært tre omganger à 2 min. Utøverne bærer beskyttelsesutstyr på hodet, overkroppen, underlivet, underarmene og leggene. Dommere tildeler poeng for korrekt utførte slag/spark mot overkropp eller hode, og kampen kan vinnes på poeng, knockout, oppgivelse, diskvalifikasjon eller ved at dommeren stopper kampen.

Utøverne er delt i åtte vektklasser, fra inntil 54 kg til over 84 kg for menn og fra inntil 47 kg til over 72 kg for kvinner. Man konkurrerer også i utførelse av forskjellige mønstre av teknikker og bevegelser mot en tenkt motstander, samt i knusing av objekter som planker, murstein og liknende med hender, albuer eller føtter.

Taekwondo kom til Norge midt i 1970-årene og ble i 1985 organisert i Norges Idrettsforbund gjennom Norges Karate- og Taekwondoforbund. Forbundet ble i 1992 en seksjon i Norges Budo Forbund, som i 2000 skiftet navn til Norges Kampsportforbund (NKF).

Taekwondoseksjonen i NKF omfatter stilartene WTF- og NTN-taekwondo.

  • WTF-taekwondo er en konkurranseorientert fullkontakt taekwondostil med fokus på OL og internasjonale mesterskap organisert gjennom World Taekwondo Federation. Offisielt NM fra 1986.
  • NTN-taekwondo er mer fokusert på selvforsvar og er basert på semikontakt, bl.a. er ikke knockout tillatt. NTN står for National Taekwon-Do Norway og er den største norske organisasjonen med over 6000 medlemmer. Arrangerer eget NM. NTN het til 2002 Global Taekwon-Do Norway, men meldte seg da ut av den internasjonale Global Taekwon-Do Federation (GTF), som i 1990 sprang ut av International Taekwondo Federation. NTN gikk i 2006 på ny inn i ITF.

Det finnes også andre og mindre norske taekwondo-organisasjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.