I praktisk, teknisk, medisinsk og økonomisk sammenheng er en standard et dokument som beskriver viktige deler av et produkt, en tjeneste eller en arbeidsprosess og gir løsninger f.eks. for hvordan produkter bør fremstilles og hvordan systemer bør beskrives. Standarden beskriver varen eller tjenesten ved å fastsette dimensjoner, materialer, kvaliteter, prøvingsmetoder, funksjons- og sikkerhetskrav, systemer, prosesser og terminologi. Felles internasjonale standarder er viktige i forbindelse med internasjonal handel og teknisk samarbeid, og standarder legges ofte til grunn for offentlige forskrifter (som f.eks. byggeforskrifter). Standarder er basert på befestede resultater fra vitenskap, teknologi og erfaring, og godkjennes av et organ som er anerkjent på nasjonalt, regionalt eller internasjonalt plan (se standardisering).

I den norske utgaven av ISO/IEC Guide 2:2004, "Standardisering og beslektede aktiviteter - generelle termer" (NS-EN 45020:2006), defineres 'stardard' slik:

"dokument til felles og gjentatt bruk, fremkommet ved konsensus og vedtatt av et anerkjent organ som gir regler, retningslinjer eller kjennetegn for aktiviteter eller resultatene av dem for å oppnå optimal orden i en gitt sammenheng.”

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.