standard - dokument

Standard, dokument som angir vedtatte regler, retningslinjer eller kjennetegn for hvordan et produkt bør utarbeides og produseres, eller hvordan en tjeneste eller arbeidsprosess bør utføres. Standarden beskriver en slags «oppskrift» eller norm ved å fastsette for eksempel dimensjoner, materialer, kvaliteter, prøvingsmetoder, funksjons- og sikkerhetskrav, systemer, prosesser og terminologi.

Faktaboks

Uttale
stˈandard
Etymologi
fra gammelfransk estandard 'rettesnor, fane'

Felles internasjonale standarder er viktige i forbindelse med handel og teknisk samarbeid, og standarder legges ofte til grunn for offentlige forskrifter (som for eksempel byggeforskrifter).

Standardiseringsorganer

Standarder er basert på anerkjente resultater fra vitenskap, teknologi og erfaring. De er nedfelt i dokumenter som er godkjente av et anerkjent standardiseringsorgan. For eksempel blir Norske Standard (forkortet NS) utgitt av organisasjonen Standard Norge.

Det finnes regionale, nasjonale og internasjonale stanadriseringsorganer. Nasjonale organer i mer enn 160 land er tilsluttet den internasjonale standardiseringsorganisasjon ISO. EUs offisielle standardiseringsorganisasjon heter CEN (Comité Européen de Normalisation).

Det finnes også bransjespesifikke organer. For eksempel utarbeider IEC (International Electrotechnical Commission) internasjonale elektrotekniske standarder og ETSI (European Telecommunications Standards Institute) standarder for telekommunikasjonssystemer i Europa. I Norge har NEK (Norsk Elektroteknisk Komité) ansvar for standardisering på det elektrotekniske området.

Teknisk definisjon

I den norske utgaven av ISO/IEC Guide 2:2004, "Standardisering og beslektede aktiviteter – generelle termer" (NS-EN 45020:2006), defineres 'stardard' slik:

"dokument til felles og gjentatt bruk, fremkommet ved konsensus og vedtatt av et anerkjent organ som gir regler, retningslinjer eller kjennetegn for aktiviteter eller resultatene av dem for å oppnå optimal orden i en gitt sammenheng.”

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg