Ruth Handler (1961)
Skaperen av Barbie, Ruth Handler, med en rekke Barbiedukker.
Av /Los Angeles Times Photographic Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Barbie er en dukke som produseres av det amerikanske leketøyskonsernet Mattel. Barbiedukken ble skapt av Ruth Marianna Handler (1916–2002) og lansert i 1959. Barbie ble etter hvert en av verdens mest kjente dukker, og er solgt i flere hundre millioner eksemplarer i over 150 land.

Faktaboks

Uttale
bˈarbi-

Barbiedukken fremstilte opprinnelig en ung, fremgangsrik, moderne kvinne. Til dukken ble det produsert en stor kolleksjon med klær. I dag markedsføres en rekke ulike dukker og tilbehør som bøker, klær, kosmetikk og filmer under merkenavnet Barbie.

Barbie og barbieproduktene har tidligere blitt anslått til å ha en årlig omsetning på rundt tre milliarder dollar. Dukkens hjemmeside har registrert over 50 millioner besøk hver måned.

Historikk

Bild-Lilli-dukke

Den tyske Bild-Lilli-dukken var en forløper for Barbiedukken.

En forløper for Barbiedukken var den tyske Bild Lilli-dukken, lansert i 1955 og produsert av Greiner & Hausser. Dukken var designet ut fra tegneseriefiguren Lilli i tabloidavisen Bild. Dukken ble laget av hard plast, og kunne fås i to størrelser: 19 centimeter og 30 centimeter. Dukken var i utgangspunktet rettet mot voksne, gjerne menn, og ble solgt som en tøysegave i kiosker og gavebutikker. Men den ble snart populær også blant barn, og ble fram til 1964 laget i 130 000 eksemplarer. Dukken ble solgt i en rekke europeiske land, også Norge.

Bild Lilli-dukken ble så kopiert og noe forandret av Ruth Handler i det amerikanske leketøyskonsernet Mattel. I 1964 kjøpte Mattel rettighetene til Bild Lilli-dukken, og produksjonen i Tyskland ble lagt ned.

Barbiedukken ble oppkalt etter skaperen Ruth Handlers datter Barbara. Ruth Handler ble inspirert av datterens store interesse for påkledningsdukker av papir, og ville lage en tredimensjonal utgave med omfattende garderobe. Et par år etter lanseringen av Barbie kom dukken Ken, Barbies kjæreste, som ble oppkalt etter Handlers sønn Kenneth.

Nyere utgaver

Barbiedukker fra 2004. I tillegg til den klassiske Barbien med blondt hår finnes det Barbiedukker med ulike hårfarger og forskjellige ansikter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Etter hvert kom det Barbie-dukker med ulike etniske trekk. I 1968 fikk Barbie en mørkhudet venninne med navnet Christie. Først i 1980 ble en mørkhudet Barbie-dukke markedsført. I 2017 kom den første Barbie-dukken med hijab.

Nyere utgaver av Barbie viser henne i ulike yrker, også i tradisjonelt mannsdominerte yrker som brannkonstabel og traktorfører. En astronaut-Barbie ble lansert allerede i 1965. I 1988 kom en Barbiedukke som jobber som lege. Til presidentvalget i USA i 1992 laget Mattel den første Barbie-dukken som var president, noe selskapet har gjentatt ved senere valg. Konsernet har også laget dukkeutgaver av flere kjendiser, blant andre Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, James Dean og Frank Sinatra.

Film

I 2023 ble filmen Barbie lansert, som den første live action Barbiefilmen. Tidligere er det laget en rekke dataanimerte og nettbaserte filmer. Kinofilmen, regissert av Greta Gerwig og med Margot Robbie i hovedrollen, ble en umiddelbar kinosuksess og skapte ny interesse for Barbie-universet. I filmen følger vi Barbie og Ken (Ryan Gosling) på en reise etter en eksistensiell krise.

Kritikk

En kvinne med blondt hår og rosarutet kjole står ved en slags bardisk, omgitt av rosa effekter. I bakgrunnen et stort rosa Barbie-hus. Foto
I 2023 kom filmen Barbie med Margot Robbie i hovedrollen.
Barbie-filmen
Av /NTB.
Barbie slidemaskin
Mange forskjellige produkter selges under merkevaren Barbie. En slidemaskin, en type billedframviser, fra cirka 1970-tallet.
Barbie slidemaskin
Av /Digitalt Museum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Barbiedukken har smal midje, lange bein og store bryster, og har blitt kritisert for å fremme stereotype kjønnsrollemønstre og bidra til å gi jenter uheldige kroppsidealer. Kritikken førte til at Mattel i 2016 introduserte tre nye dukker med ulike kroppstyper, en kort, en lang og en formfull («curvy»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg