Faktaboks

ETSI
forkortelse for engelsk European Telecommunications Standards Institute

ETSI er en europeisk standardiseringsinstitusjon for telekommunikasjonssystemer.

Forløper til ETSI var telekom-standardiseringsaktivitetene til CEPT (Conférence Européenne des Administrations des Postes et des Télécommunications). Ved Den europeiske unions liberalisering av telekom-markedet hadde man behov for en europeisk standardiseringsorganisasjon som var uavhengig av telekom-operatørene, og som kunne utarbeide de standardene EU krevde. Dette førte til at ETSI ble etablert i 1988. Overføring av de tekniske telekom-gruppene i CEPT til ETSI sikret kontinuitet i arbeidet.

Mens CEPT var en organisasjon for telekom-administrasjoner, er ETSI en åpen organisasjon. Medlemsmassen består av:

  • Produsenter av telekomutstyr
  • Operatører av telenett
  • Teleadministrasjoner
  • Tjenesteleverandører
  • Forskningsinstitusjoner
  • Brukergrupper
  • Konsulenter

Medlemmene kan komme fra hele verden. ETSI hadde i 2012 mer enn 700 medlemmer fra 60 land. Elleve norske selskap og organisasjoner er medlemmer i ETSI. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er medlem av ETSI.

Virksomhet

Det tekniske arbeidet er organisert i tekniske komiteer og prosjekt. Medlemmene utfører dette arbeidet. Dersom det er behov for en konsentrert innsats av spesialister kan en Spesialist Task Force (STF) etableres for en definert tidsperiode. De som arbeider i en STF får en godtgjøring fra ETSI-sekretariatet.

Sekretariatet ligger i Sophia Antipolis i nærheten av Antibes i Sør-Frankrike. Sekretariatet finansieres av medlemsavgifter samt bidrag fra EU og EFTA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg