ETSI, europeisk standardiseringsinstitusjon for telekommunikasjonssystemer, grunnlagt 1988.

Forløper til ETSI var telekom-standardiseringsaktivitetene til CEPT (Conférence Européenne des Administrations des Postes et des Télécommunications). Ved Den europeiske unions liberalisering av telekom-markedet i 1988 hadde man behov for en europeisk standardiseringsorganisasjon som var uavhengig av telekom-operatørene, og som kunne utarbeide de standardene EU krevde. Dette førte til at ETSI ble etablert. Overføring av de tekniske telekom-gruppene i CEPT til ETSI sikret kontinuitet i arbeidet.

Mens CEPT var en organisasjon for telekom-administrasjoner, er ETSI en åpen organisasjon. Medlemsmassen består av:

  • Produsenter av telekomutstyr
  • Operatører av telenett 
  • Teleadministrasjoner 
  • Tjenesteleverandører
  • Forskningsinstitusjoner
  • Brukergrupper
  • Konsulenter

Medlemmene kan komme fra hele verden. ETSI har i mai 2012 mer enn 700 medlemmer fra 60 land. 11 norske selskap og organisasjoner er medlemmer i ETSI.

ETSI har sekretariat i Sophia Antipolis i nærheten av Antibes i Sør-Frankrike. Sekretariatet finansieres av medlemsavgifter samt bidrag fra EU og EFTA.

Det tekniske arbeidet er organisert i tekniske komiteer og prosjekt. Medlemmene utfører dette arbeidet. Dersom det er behov for en konsentrert innsats av spesialister kan en Spesialist Task Force (STF) etableres for en definert tidsperiode. De som arbeider i en STF får en godtgjøring fra ETSI-sekretariatet.

Les mer på ETSIs hjemmesider

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.