Standard Norge

Artikkelstart

Standard Norge er en privat og uavhengig medlemsorganisasjon med enerett til å utgi Norsk Standard.

Standard Norge har ansvar for standardiseringsoppgaver i Norge på alle områder unntatt elektro- og telestandardisering. I arbeidet med å utvikle internasjonale standarder er Standard Norge utpekt som det norske medlemmet i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO.

Historikk

Organisasjonen ble stiftet 24. juni 2003 etter en sammenslåing av Norsk Allmennstandardisering (NAS), Norges Byggstandardiseringsråd (NBR), Norges Standardiseringsforbund (NSF) (startet 1923) og Norsk Teknologisenter (NTS). Standard Norge har hovedkontor på Lilleaker i Oslo med rundt 80 ansatte.

Standardiseringsarbeid

Arbeidet med å utvikle standarder skjer uavhengig av nasjonale myndigheter og er i stor grad basert på frivillighet. Standard Norge har en koordinerende rolle og sørger for at nødvendig infrastruktur er tilgjengelig. Finansieringen av standardiseringsarbeidet skjer gjennom salg av standarder (royalty), tilskudd fra Nærings- og fiskeridepartementet og direkte støtte fra næringsliv og andre interessenter i form av prosjektfinansiering. Den frivillige ressursinnsatsen er betydelig, og verdien av den er anslått til å være i størrelsesorden 150 millioner kr per år.

Standardiseringsarbeidet utføres av tekniske komiteer på nasjonal, europeisk og internasjonalt nivå. Komiteene styres av fagpersoner, som i stor grad avgjør hvilke standarder som skal utvikles, og som i siste instans bestemmer innholdet i standardene. Når arbeidet er ferdig, blir Standard Norge eier av standardene og får dermed enerett til å gi dem ut.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg