ISO, en verdensomfattende sammenslutning av nasjonale standardiseringsorganer. ISO har som formål å utarbeide standarder for styrings-/ledelsessystemer, produkter, prosesser, utstyr, varekvalitet, formularer m.m., og å standardisere symboler og navn på størrelser og enheter. ISO ble opprettet i 1946 ved en omorganisering av Den internasjonale føderasjon av nasjonale standardiseringsforbund, ISA. Sentralsekretariatet har sete i Genève, men arbeidet utføres i stor grad av tekniske komiteer og underkomiteer med sekretariater fordelt mellom medlemslandene. Mars 2005 bestod ISO av nasjonale standardiseringsorganisasjoner i 149 land. I alt 3000 tekniske grupper utvikler standarder, ca. 50 000 eksperter bidrar årlig til organisasjonen. Det er utgitt ca. 15 000 ISO-standarder.

Vedtak av standarder skjer ved avstemning blant medlemsorganisasjonene.

Standard Norge er det norske medlemmet av ISO. Standard Norge har norsk enerett til å godkjenne ISO-standardene som Norsk Standard, NS-ISO Standard, enten på engelsk eller fransk eller i norsk oversettelse.

Andre standardiseringsorganisasjoner arbeider innen spesielle fagområder: International Electrotechnical Commission utarbeider elektrotekniske standarder.

Om ISO-indeks for fotografisk film, se emulsjonsfølsomhetsindeks.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. april 2009 skrev Håvard Hjulstad

"Anbefalt lenke" peker til www.iso.ch, der det er automatisk viderekobling til den korrekte adressen: www.iso.org. Lenken bør være direkte til www.iso.org.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.