ISO

Logoen til Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO)

ISO
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

ISO er en verdensomfattende sammenslutning av nasjonale standardiseringsorganer, som utarbeider og publiserer internasjonale standarder. Organisasjonen ble opprettet i 1947 og har i dag i rådgiverstatus i FN.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for The International Organization for Standardization
Også kjent som
Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen,

International Organization for Standardization

Organisasjon

ISO er en uavhengig, ikke-statlig organisasjon (NGO) der medlemmene er standardiseringsorganisasjoner fra 165 medlemsland (2021). Sentralsekretariatet har sete i Genève, men arbeidet utføres i stor grad av tekniske komiteer og underkomiteer med sekretariater fordelt mellom medlemslandene.

Standard Norge er det norske medlemmet av ISO. Standard Norge har norsk enerett til å godkjenne ISO-standardene som Norsk Standard, NS-ISO Standard, enten på engelsk eller fransk eller i norsk oversettelse.

Formål

ISO har som formål å utarbeide standarder for styrings-/ledelsessystemer, produkter, prosesser, utstyr, varekvalitet, formularer med mer, og standardisere symboler og navn på størrelser og enheter.

Standarder

I 2021 var det utgitt cirka 24 000 ISO-standarder.

En mye brukt standard er ISO 8601 som angir hvordan datoer skal skrives: YYYY-MM-DD (år-måned-dag), slik at 4. januar 2018 skrives 2018-01-04.

Standardisering

Arbeidet utføres av faggrupper som får innspill fra eksperter og interessenter. Det finnes rundt 3000 tekniske grupper og cirka 50 000 eksperter bidrar årlig til organisasjonen. Vedtak av standarder skjer ved avstemning blant medlemsorganisasjonene. Deretter publiseres standarden.

Historie

ISO ble formelt opprettet i 1947 ved en omorganisering av Den internasjonale føderasjon av nasjonale standardiseringsforbund, ISA.

Andre organisasjoner

Det finnes flere internasjonale standardiseringsorganisasjoner som arbeider innen spesielle fagområder, og som samarbeider med ISO. Eksempler:

  • IECInternational Electrotechnical Commission, utarbeider elektrotekniske standarder
  • CENComité Européen de Normalisation, er EUs offisielle standardiseringsorganisasjon
  • ETSIEuropean Telecommunications Standards Institute, europeisk standardiseringsinstitusjon for telekommunikasjonssystemer
  • CENELECComité Européen de Normalisation Electrotechnique, er den europeiske komite for elektroteknisk standardisering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Håvard Hjulstad

"Anbefalt lenke" peker til www.iso.ch, der det er automatisk viderekobling til den korrekte adressen: www.iso.org. Lenken bør være direkte til www.iso.org.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg