Standardisering, det å fastsette standarder; ensretting.

Innen vitenskap, teknologi og økonomi gir standardisering løsninger for gjentatt anvendelse på problemer, og tar sikte på å oppnå høyest mulig grad av orden i en bestemt sammenheng.

Felles internasjonale standarder er viktige i forbindelse med handel og teknisk samarbeid, og standarder legges ofte til grunn for offentlige forskrifter (som for eksempel byggeforskrifter).

I Norge utgis standarder av Standard Norge. Vi har også de bransjespesifikke organene Norsk elektroteknisk komité (NEK) for det elektrotekniske området og Nkom (Nasjonal kommuneasjonsmyndighet) for post- og teletjenester.

Nasjonale organer i mer enn 160 land er tilsluttet den internasjonale standardiseringsorganisasjon ISO. 82 nasjoner er tilsluttet International Electrotechnical Commission, IEC. EU-kommisjonen og EFTA-sekretariatet har gitt de europeiske standardiseringsorganisasjonene CEN (på det generelle området), CENELEC (på det elektrotekniske området) og ETSI (telekommunikasjonssystemer) i oppdrag å utforme de mer detaljerte tekniske spesifikasjonene i form av europeiske standarder.

De europeiske standardene fastsettes deretter i Norge som Norsk Standard (NS) eller Norsk Elektroteknisk Norm (NEK). Standardene går under betegnelsen «harmoniserte standarder». De nasjonale lovverkene viser til disse standardene som en måte å oppfylle myndighetenes krav på.

Standardisering brukes også som betegnelse for ulike teknikker i statistikk og epidemiologi for å korrigere for virkningene av ulikheter i sammensetningen av forskjellige befolkningsgrupper som skal sammenlignes, og som ikke har noe å gjøre med de forholdene som skal studeres. Det er for eksempel vanlig å korrigere statistisk for ulik sammensetning i alder og kjønn slik at disse forholdene ikke skal forkludre den etterfølgende analysen av resultatene.

  • Standard Norge
  • ISO (Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen)
  • IEC (Den internasjonale elektrotekniske standardiseringsorganisasjon)
  • ITU (Den internasjonale teleunionen)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.