standardisering

Artikkelstart

Standardisering, det å fastsette standarder; ensretting.

Faktaboks

Uttale
standardisˈering

Innen vitenskap, teknologi og økonomi gir standardisering løsninger for gjentatt anvendelse på problemer, og tar sikte på å oppnå høyest mulig grad av orden i en bestemt sammenheng.

Felles internasjonale standarder er viktige i forbindelse med handel og teknisk samarbeid, og standarder legges ofte til grunn for offentlige forskrifter (som for eksempel byggeforskrifter).

Standardiseringsorganer

I Norge utgis standarder av Standard Norge. Vi har også de bransjespesifikke organene Norsk elektroteknisk komité (NEK) for det elektrotekniske området og Nkom (Nasjonal kommuneasjonsmyndighet) for post- og teletjenester.

Nasjonale organer i mer enn 160 land er tilsluttet den internasjonale standardiseringsorganisasjon ISO. 82 nasjoner er tilsluttet International Electrotechnical Commission, IEC. EU-kommisjonen og EFTA-sekretariatet har gitt de europeiske standardiseringsorganisasjonene CEN (på det generelle området), CENELEC (på det elektrotekniske området) og ETSI (telekommunikasjonssystemer) i oppdrag å utforme de mer detaljerte tekniske spesifikasjonene i form av europeiske standarder.

De europeiske standardene fastsettes deretter i Norge som Norsk Standard (NS) eller Norsk Elektroteknisk Norm (NEK). Standardene går under betegnelsen «harmoniserte standarder». De nasjonale lovverkene viser til disse standardene som en måte å oppfylle myndighetenes krav på.

Standardisering i statistikk og epidemiologi

Standardisering brukes også som betegnelse for ulike teknikker i statistikk og epidemiologi for å korrigere for virkningene av ulikheter i sammensetningen av forskjellige befolkningsgrupper som skal sammenlignes, og som ikke har noe å gjøre med de forholdene som skal studeres. Det er for eksempel vanlig å korrigere statistisk for ulik sammensetning i alder og kjønn slik at disse forholdene ikke skal forkludre den etterfølgende analysen av resultatene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Standard Norge
  • ISO (Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen)
  • IEC (Den internasjonale elektrotekniske standardiseringsorganisasjon)
  • ITU (Den internasjonale teleunionen)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg