International Electrotechnical Commission

Logoen til IEC
IEC
Av .
Lisens: public domain

Artikkelstart

International Electrotechnical Commission (IEC) er en internasjonal, ikke-statlig organisasjon som utvikler og publiserer tekniske standarder innen elektrofag. Norge er representert i IEC ved Norsk Elektroteknisk Komité (NEK).

Faktaboks

Uttale
– ilektroutˈeknikəl kåmˈiʃən
Også kjent som

IEC

Organisasjon

IEC ble opprettet i 1906. Sekretariatet var opprinnelig plassert i London, men flyttet i 1948 til Genève. Organisasjonens høyeste organ er Council (generalforsamlingen), hvor alle medlemsorganisasjonene er representert og har én stemme hver. Den løpende virksomheten reguleres av et sett med vedtekter og prosedyrer, som er nedfelt i dokumentet Statutes and Rules of Procedure.

IEC har et nært samarbeid med en rekke internasjonale organisasjoner, blant annet Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) og Den internasjonale teleunion (ITU). Standardene som utgis av IEC dekker et bredt spektrum av fagområder innen elektronikk som for eksempel halvlederteknologi, forbrukerelektronikk, batteriteknologi, samt annen elektrisk relatert teknologi som produksjon, overføring og forbruk av elektrisk energi.

Alle IEC-standarder nummereres og merkes med prefikset IEC. Når de er utviklet i samarbeid med ISO, er de merket med ISO/IEC.

Medlemskap

Ethvert land som kan demonstrere at dets nasjonale komité har blitt satt sammen i samsvar med IECs vedtekter og prosedyreregler, kan søke om å bli fullverdig medlem. Deltakelse i IEC kan bare skje via landenes nasjonal komiteer. Enkeltindivider eller selskaper kan ikke bli medlem av IEC. IEC har i dag 62 fullverdige medlemmer, blant dem Norge som ble medlem i 1912.

Et alternativ til fullt medlemskap er å bli assosiert medlem. Assosierte medlemmer får tilgang til alle arbeidsdokumenter og kan sende eksperter til et begrenset antall av tekniske komiteer. De kan ikke tiltre i lederstillinger og funksjoner innen IEC og har heller ikke stemmerett i generalforsamlingen. Antall assosierte medlemmer i IEC er 26.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg