Faktaboks

Thomas Hill Green
Uttale
gri:n
Født
7. april 1836, Birkin, England
Død
15. mars 1882, Oxford, England
Thomas Hill Green
Thomas Hill Green var en av de viktigste figurene i den britiske idealismen.

Thomas Hill Green var engelsk filosof. Som professor i Oxford var Green en av de viktigste figurene i den britiske idealismen og bidragsyter til introduksjonen av Georg Wilhelm Friedrich Hegel innenfor engelskspråklig filosofi. Han markerte seg også som reformator og sosialaktivist.

Greens tenkning har religiøse overtoner, men gir uttrykk for en forståelse av kristendommen som bryter med tradisjonelle oppfatninger. Han kritiserte kristendommens dogmer og institusjonaliseringen av religionen i form av kirke og teologi. For Green var kristendom et spørsmål om indre samvittighet hos den enkelte.

Prolegomena to Ethics (Fortale til etikken) fra 1883 argumenterte for at den enkeltes bevissthet inngår i en evig bevissthet – det vil si at mennesket er forent med Gud og omvendt. Gud er immanent.

Green utviklet også en politisk filosofi som betonte samfunnets sentrale rolle for individet, samtidig som han advarte mot for sterk statlig innblanding.

Verker

  • Works of T. H. Green, I-III. Red. Richard L. Nettleship. London 1885–8.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brink, David. Perfectionism and the Common Good: Themes in the Philosophy of T.H. Green. Oxford 2003.
  • Thomas, Geoffrey. The Moral Philosophy of T. H. Green. Oxford 1987.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg