Faktaboks

Liberal Democrats

The Social and Liberal Democratic Party

LibDem

Liberaldemokratene, det liberal-demokratiske partiet

Uttale
lˈibərəl dˈeməkræts

Liberal Democrats er et politisk parti i Storbritannia. Partiet satt i perioden 2010–2015 i en koalisjonsregjering med Det konservative parti og med partileder Nick Clegg som visestatsminister. Fra 2020 er Ed Davey partileder.

Historie

Partiet ble grunnlagt 1988 som en sammenslåing mellom Liberal Party og Social Democratic Party. De to partiene samarbeidet siden 1981 under navnet «alliansen» (The Alliance), og hadde ved sammenslutningen 22 mandater i Underhuset. Senere har Liberaldemokratene gradvis økt sin oppslutning ved valgene. I 1992 fikk partiet 20 mandater, i 1997 fikk de 46 og i 2001 fikk de 52. Ved parlamentsvalget i 2005 fikk partiet nesten seks millioner stemmer (22,1 prosent) og 62 av 646 mandater. Partiet opplevde en skuffende tilbakegang i 2010 til 57 mandater (23 prosent) etter å ha ligget høyt på meningsmålingene.

Regjeringsslitasjen rammet partiet hardt, og det tidligere politiske stjerneskuddet Nick Clegg ble beskyldt for løftebrudd. Partiet gikk på et sviende nederlag ved valget i 2015, da det nærmest ble utradert og satt igjen med bare åtte mandater i Underhuset. Clegg trakk seg deretter som partileder.

For valgresultater, se parlamentsvalg i Storbritannia.

Partiledere

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg