Freie Demokratische Partei

FDP er et sentrumsparti i tysk politikk.

Artikkelstart

Freie Demokratische Partei, FDP er et tysk politisk parti som ble grunnlagt 1948. På norsk heter partiet Det fridemokratiske parti.

Faktaboks

Uttale
frˈaiə – partˈai

Tallmessig har partiet alltid vært forholdsvis lite, men ved forbundsdagsvalget i 2013 opplevde partiet en dramatisk nedtur. FDP fikk bare 4,8 prosent av stemmene. Dermed havnet de under den tyske sperregrensen på fem prosent, og fikk for første gang siden 1949 ingen representanter i forbundsdagen. Hele partiets ledelse gikk av som følge av dette. Ved forbundsdagsvalget i 2017 mer enn doblet partiet sin oppslutning fra dette bunnivået, og er nå tilbake i det tyske parlamentet.

Partiet har samarbeidet med både høyre- og venstresiden i tysk politikk, men har for det meste identifisert seg med høyresiden.

Historikk

Partiet gikk opprinnelig sterkt inn for et fritt næringsliv, men modifiserte dette standpunkt i 1970-årene. FDP deltok i koalisjonsregjering med kristeligdemokratene (CDU/CSU) i perioden fra 1949 til 1956 og fra 1961 til 1966.

Deretter fant det sted en viss tilnærming til sosialdemokratene. Fra 1969 var partiet med i en koalisjonsregjering under sosialdemokratisk ledelse.

I 1982 skiftet partiet igjen side og ble med i regjeringen til Helmut Kohl fra CDU frem til 1998. I 2009 gikk partiet inn i en regjeringskoalisjon ledet av CDUs Angela Merkel. Partiets daværende formann Guido Westerwelle fikk posisjonen som utenriksminister og visekansler.

I 1990 ble FDP sammensluttet med flere østtyske liberale partier.

Fremtredende representanter for partiet har vært den første forbundspresident Theodor Heuss, tidligere utenriksminister og forbundspresident Walter Scheel, og de tidligere utenriksministrene Hans-Dietrich Genscher og Klaus Kinkel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg