Faktaboks

Fabian Society

Fabian-selskapet

Uttale
fˈeibjən səsˈaiəti

Fabian Society. Forside til Fabian Essays in Socialism, utgitt 1889 av George Bernard Shaw.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fabian Society er et britisk sosialistisk selskap, stiftet i 1884. Fabian Society har hatt innflytelse på sosialismens utforming i Skandinavia og på kontinentet. Mange medlemmer av det britiske arbeiderpartiet (Labour Party) er også medlemmer av Fabian Society. Selskapet driver forskningsinstituttet New Fabian Research Bureau.

Historie

Fabian Society ble stiftet i London i 1884 av en gruppe intellektuelle radikalere i opposisjon til den revolusjonære marxismen, som på den tiden dominerte i Storbritannia. Navnet ble hentet fra den romerske feltherren Fabius Cunctator (død 203 fvt.). Selskapet gikk inn for en gradvis gjennomføring av sosialismen ved demokratiske midler, og i sin økonomiske teori var selskapet mer influert av John Stuart Mill enn av Karl Marx.

Fabianerne, blant dem H. G. Wells og George Bernard Shaw, propaganderte for sitt syn gjennom teknisk utredete reformforslag, dessuten forelesninger og brosjyrer. De øvde stor innflytelse på det britiske arbeiderpartiet, blant annet ved partiets dannelse, og den reforminteresserte delen av middelklassen. I begynnelsen hadde Fabian Society nær kontakt med det liberale partiet (Liberal Party).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg