Skjeand, hann. av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

skjeand

Skjeand, Spatula clypeata, hunn. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Skjeand, Spatula clypeata, hann og hunn. Foto fra: Borreby Mose, Danmark

Skjeand er en fugleart i andefamilien. Den tilhører gressendene, og er litt mindre enn en stokkand.

Faktaboks

Også kjent som

Spatula clypeata

Utseende

Hunnen er brunspraglet, som hunnen hos stokkand. Hannen har grønt hode og hals som stokkand, men hannens hvite bryst, samt rødbrune kroppssider og buk, så vel som det lange, brede, skjeformete nebbet hos begge kjønn, skiller seg sterkt fra stokkanda.

Utbredelse

Skjeanda er hekkefugl i store deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge har den økt i antall etter 1900 og er observert i alle fylker. De viktigste hekkeområdene i Norge er Oslofjord-området, Jæren, Mørekysten, Trøndelag og Helgeland.

Levevis

Reiret plasseres på bakken nær vann og fôres med dun og fjær. De 8–12 gulbrune eller olivenfargede eggene ruges av hunnen i 23–24 dager. Ungene blir flygedyktige etter cirka 6 uker. Skejanda er en trekkfugl, og de fleste norske fuglene overvintrer trolig i middelhavslandene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg