Shavuot med Vestmuren
Shavuot med Vestmuren
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
shavuot

Landbruksfest i kibbutz Eilot

shavuot
Av /PikiWiki Israel .
Lisens: CC BY 2.0

Shavuot, ukefesten, er en jødisk høytid som kommer den 6. sivan, femti dager etter pesach. Shavuot er en av de tre gamle pilegrimsfestene og markerer slutten på bygginnhøstningen, begynnelsen på hveteinnhøstningen (2. Mosebok 34,22) og modningen av årets nye frukter. Shavuot varer en dag i Israel og blant reformjøder, og to dager for ortodokse og konservative jøder som lever i andre land.

Faktaboks

Dette er fordi den jødiske kalenderen er basert på når nymånen kan observeres i Jerusalem. I gammel tid brukte man bålsignaler for å spre nyheten. Etter hvert som stadig flere jøder bosatte seg i andre land, bestemte rabbinerne at selv om man allerede tidlig kunne forutbestemme når månen vil vise seg i Jerusalem, så skulle jøder utenfor Eretz Israel feire helligdagene i to dager for å være på den sikre siden. På tross av at nyheten i dag kan spres verden over på et øyeblikk, blir denne tradisjon likevel fremdeles opprettholdt innenfor ortodokse og konservativediasporamenigheter.

  • I 2023 begynner shavuot ved solnedgang den 25. mai.
  • I 2024 begynner shavuot ved solnedgang den 11. juni.
  • I 2025 begynner shavuot ved solnedgang den 1. juni.

Ulike aspekter

Festen har flere aspekter og flere hebraiske betegnelser. Navnet hag habikkurim (førstegrødefesten) skal minne om de spesielle ofringene som ble gjort i Tempelet i Jerusalem på denne dagen. Hjemmet og synagogen pyntes med blomster, frukter og grønne vekster. Det er også tradisjon å innta melkemåltider under shavuot. Rabbinerne har flere begrunnelser for denne skikken.

Festens andre hovedmotiv er å minnes åpenbaringen på Sinai, som i henhold til rabbinsk tradisjon fant sted på denne dagen. Den kalles derfor også zeman matan torateinu (tiden da vi mottok Toraen). Rabbinsk tradisjon lærer også at kong David både ble født og døde under shavuot. Mange ortodokse menn tilbringer hele den første natten med studier av religiøse tekster. Liturgien i synagogen inkluderer både De ti bud og lesingen av Ruts bok. Boken forteller om moabitten Rut, kong Davids stammor, som frivillig påtok seg den jødiske religiøse lovens, Toraens, mange forpliktelser.

Det landbruksmessige aspektet er blitt spesielt viktig i dagens Israel, også blant ikke-religiøse. Barna blir pyntet med blomsterkranser og kurver, og i sekulære kibbutzer feires dagen gjerne med utendørs prosesjoner og folkedans.

I ikke-ortodokse menigheter, særlig i diasporaen, er det vanlig å holde en form for konfirmasjon for ungdom i forbindelse med shavuot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg