Sekstant, speilinstrument med bue til måling av vinkler, spesielt himmellegemers høyde; brukes ved astronomiske og nautiske observasjoner.

Sekstanten har en sektorformet metallramme. Sektorens bue er ca. 75° (opprinnelig 60° = 1/6 sirkel, derav navnet). Alhidaden er en arm som kan svinges om en tapp i buens sentrum; den har i den andre enden en nonius, som gjør det mulig å avlese den målte vinkel med en nøyaktighet på 1/6 bueminutt. På alhidaden står det store speilet og på rammens venstre side, det lille speilet. Når alhidaden står på 0, er de to speilenes flater parallelle. Bare den undre halvdelen av det lille speilet er foliert, den øvre har klart glass. Se figur.

Når f.eks. Solens høyde skal måles, sikter man, med alhidaden på 0°, mot Solen gjennom kikkerten og det lille speilets klare del. Omtrent i høyde med Solen vil man da finne dens speilbilde, fordi lysstrålene fra det store speilet reflekteres til det lille speilet og derfra tilbake til øyet. Man flytter så alhidaden langsomt fremover på buen, hvorved speilbildet beveger seg nedover. Sekstanten svinges tilsvarende, inntil speilbildet er brakt ned til horisonten, som man samtidig ser i det lille speilets klare del.

En egen type sekstant (boblesekstant) har innebygd kunstig horisont i form av en dåselibelle med luftboble. Et eget speilarrangement bringer libellen inn i lysstrålenes bane mellom de to vanlige speilene og observatørens øye. Sekstant er en videreføring av Jakobsstav.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.