Nautiske almanakker
Eksempel på forskjellige almanakker utgitt for bruk i astronomisk navigasjon til sjøss.
Nautiske almanakker
Lisens: CC BY SA 3.0
Nautisk almanakk
Utsnitt fra en av de daglige sidene i Nautical Almanac.
Nautisk almanakk
Lisens: CC BY SA 3.0

Nautisk almanakk er et tabellverk for posisjon på forskjellige himmellegemer hver dag gjennom året. Det er utarbeidet til bruk ved astronomisk navigasjon til sjøs, og inneholder astronomiske tabeller over sol, måne, fire planeter og 57 stjerner som trengs for beregning av posisjon.

Faktaboks

Uttale
nˈautisk almanakk
Etymologi
fra middellatin, almanach, over spansk antagelig fra arabisk

De første offisielle nautiske almanakkene utkom i Storbritannia i 1767 (Nautical Almanac). I Norge kom den offisielle Norsk nautisk almanakk og sjøfartskalender ut første gang i 1949. De første nautiske almanakkene var tenkt brukt innen vitenskap og sjøfart, men den vitenskapelige delen ble senere skilt ut i en egen publikasjon (Astronomical Ephemeris).

Norge utgir ikke lenger en egen nautisk almanakk. Dataene i den engelske utgaven blir nå beregnet og utgitt i fellesskap av H.M. Nautical Almanac Office ved Greenwich-observatoriet og Nautical Almanac Office ved United States Naval Observatory. Det finnes flere kommersielle varianter av almanakker med forskjellig tilleggsinformasjon for bruk på skip. Mest kjent er kanskje Browns og Reeds Nautical Almanac, men i Norge har vi også en mindre omfattende utgave spesielt tilegnet fiskefartøyNorsk fiskaralmanakk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg