Hydrografi er et ord som har to litt ulike betydninger knyttet til måling og forskning på hav.

Faktaboks

Uttale
hydrografˈi

Sjømåling

Hydrografi i betydningen sjømåling er det arbeidet som ligger til grunn for utgivelsen av sjøkart, farvannsbeskrivelser, tidevannstabeller og lignende. Ved sjøkartleggingen blir landkonturene bestemt fotogrammetrisk. Bunnformasjonen ble tidligere bestemt ved loddskudd og måling med sekstant for å bestemme posisjonen, siden med ekkolodd og elektronisk avstandsmåling. I dag brukes multistråle ekkolodd og GPS. Sjømåleren avmerker fyr, lykter, staker og andre sjømerker, måler tidevann og strøm, tar bunnprøver og utarbeider navnverk og farvannsbeskrivelser.

I Norge er det Kartverkets sjødivisjon som står for utførelsen av hydrografering langs kysten og utgivelsen av sjøkart.

Havforskning

Hydrografi brukes også om den delen av havforskningen som beskriver havvannets kjemiske og fysiske forhold (saltholdighet, temperatur, sirkulasjon med mer) i de ulike havområdene i verden. For eksempel betegnes CTD-målinger som hydrografiske data.

Hydrografi og hydrologi

Hydrografi må ikke forveksles med hydrologi, som er læren om vannets kretsløp og hvordan vann fordeler seg over landjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg