Kvintant
Oppbygging av en kvintant, sammenlignet med en oktant fra omtrent samme tidsperiode. Legg merke til at buen på kvintanten avviker fra oktantens bue. Ellers er oppbygging og virkemåte tilnærmet identisk.
Kvintant
Lisens: CC BY SA 3.0

Kvintant er et navigasjonsinstrument for å måle vertikale og horisontale vinkler. Det ble mest brukt til måling av himmellegemers høyde over horisonten i forbindelse med astronomisk navigasjon. En kvintant benyttes i prinsippet på samme måte som en sekstant. Den er kjent beskrevet tilbake til slutten av det 17. århundre, men er i dag ikke i vanlig bruk.

Faktaboks

Uttale
kvintˈant
Etymologi
av latin: quintus – femte
Også kjent som

pentant

Navnet på denne type vinkelmåleinstrument er gitt av hvor store vinkler som kan måles. Maksimal vinkel som kan måles er det dobbelte av buens inndeling, som er:

  • Kvintant en femtedels sirkel – 72 grader
  • Sekstanten har en sjettedel – 60 grader
  • Oktant har en åttendedel – 45 grader

Altså kan man måle vinkler opptil 144 grader med en kvintant. I praksis kunne noen kvintanter også bli bygget med litt større bue og fortsatt bli kalt en kvintant – på samme måte som noen sekstanter også har bue litt over 60 grader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg