Rusahjort
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
utbredelse av rusahjort
Utbredelse av rusahjort (Rusa timorensis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av rusahjort

Rusahjort er et middels stort hjortedyr med brun pels, karakteristisk store ører og med utbredelse i hovedsak begrenset til større øyer i Indonesia og Oseania.

Faktaboks

Også kjent som
javahjort, Cervus timorensis
Vitenskapelig navn
Rusa timorensis
Beskrevet av
(Blainville, 1822)
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Beskrivelse

Rusahjorten har brun pels, men er lysere gråbrun i øvre del av halsen, på undersiden og på bena. Halen er relativt lang og smal. Hanndyr er generelt mørkere enn hunndyr. Voksne hanndyr har gjerne en bustet man i nakken, og ofte er det en mørkere brun stripe fra nakken til halerota. Rusahjort har påfallende store ører. Kalvene fødes uten hvite pelsflekker.

Geviret hos hanndyr er grenet og opptil 60-90 centimeter langt, vanligvis med seks tagger. Hanndyr hos rusahjort er 40-70 prosent større enn hunndyr og har skulderhøyde på om lag 90–110 centimeter og totalvekt 70–140 kilogram. Tilsvarende for hunndyr er 70-95 centimeter og 50-90 kilogram.

Levevis

Rusahjorter er mest aktiv i skumring og grålysning. De oppholder seg mest i skog, gress- og krattområder opp til 900 meter over havet. De er sky og sjeldnere å se i åpne landskap. Rusahjorter er ganske sosiale dyr og opptrer gjerne i grupper på 20-30 individer, noe som trolig gir økt årvåkenhet over for predatorer som leoparder, krokodiller, pytonslanger og varaner. Uten om brunstperioden lever voksne hanndyr for det meste atskilt fra hunndyr og ungdyr.

Brunstperioden er i hovedsak fra juni til september, men paring kan forekomme også til andre tider. Etter en drektighetsperiode på om lag åtte måneder fødes vanligvis én kalv med vekt på tre til fem kilogram. Tvillingfødsler synes å være sjelden. Avhengig av næringsforhold og dyras vekst og vitalitet er rusahjorter kjønnsmodne ett til to år gamle.

Rusahjorter har en variert næringsmeny med gras, urter, frukt og bladverk som viktigst.

Utbredelse

Rusahjorten har sin opprinnelse i Sørøst-Asia, og naturlig utbredelse i dag er først og fremst på de større Sundaøyene (Indonesia, Borneo, Øst-Timor). Lokale bestander er oftest små og sårbare. Rusahjorter er ellers innført til en rekke lokaliteter i regionen og Oseania, blant annet Australia, New Zealand, Ny-Guinea, Mauritius og Komorene.

Systematikk

Rusahjort er en partået, drøvtyggende klovdyrart innen orden Artiodactyla, underorden Ruminantia og familien Cervidae. Den inngår videre i underfamilien Cervinae og undergruppen Cervini. Nyere systematikk plasserer rusahjort i slekten Rusa, atskilt fra andre slekter i samme undergruppe. Rusahjort har også blitt klassifisert i slekten Cervus med et antall underarter. Klassifiseringen av rusahjort er til dels uavklart med hensyn til slekt, art og underarter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rusahjort
Rusa timorensis
GBIF-ID
4262397

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg