Faktaboks

Også kjent som

Rosenes by

Innbyggertall
21 900 (SSB, 2023)
Landareal
9,3 km²
Tettstedsnummer
6001 Molde
Molde

Moldes bykjerne. Tallene på kartet viser til: 1) Rådhus. 2) Molde domkirke. 3) Høgskolen. 4) Busstasjon. 5) Idretts- og svømmehall. 6) Regionteater. 7) Bjørnsonhuset, Seilet. 8) Idrettshall, Sykehus.

Av /KF-arkiv ※.
Tettstedet Molde. Utstrekning 2019

Molde er et tettsted i Molde kommune i Møre og Romsdal. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 9,3 km², og har 21 900 innbyggere (2023).

Molde er administrasjonssenter i Molde kommune, og sete for fylkesadministrasjonen og fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Bosetting

Selve bysenteret ligger vest for Moldeelvas utløp, mens tettstedet strekker seg som et elleve kilometer langt belte langs fjorden mellom Djupdalen i vest og Røbekk i øst.

Historie og kultur

Molde hadde allerede i senmiddelalderen atskillig trelasthandel på England og Nederland og er i 1614 nevnt som ladested (Molde Fiære) under Trondheim. Molde ble sete for amtmannen da amtsinndelingen ble innført fra 1660-tallet, og den ble kjøpstad i 1742, samtidig med Kristiansund. Molde ble opprettet som bykommune i 1837 da det lokale selvstyret ble innført.

Molde var mot slutten av 1800-tallet en idyllisk småby preget av frodige hager, parker og alleer, noe som gav den tilnavnet «Rosenes by». Byen fikk etterhvert hyppige anløp av turistskip, blant andre var keiser Vilhelm 2 en årlig gjest med sitt skip i perioden frem mot første verdenskrig. Turismen gav byen et økonomisk oppsving som varte til krigen satte en stopper for reiselysten og en bybrann i 1916 ødela hager og bebyggelse i den østlige bydel. Bebyggelsen ble her senere gjenreist i mur.

Sentrum og en god del av byen er bygd opp etter andre verdenskrig, etter at det ble ødelagt ved bombeangrep i 1940. Således bærer byens sentrum preg av en moderne handelsby med ny arkitektur, og med en blanding av eldre og nyere hus og hager langs strendene og oppover liene.

Særpreget arkitektur har Molde rådhus og Molde Domkirke, som er en basilika i jernbetong med frittliggende klokketårn, tegnet av arkitekt Finn Bryn. Molde fotballklubb fikk nytt stadion vest for sentrum i 1998 (Aker stadion). Like ved ble det særpregede Seilet hotell og kulturhuset Bjørnsonhuset oppført i 2002, alle tegnet av arkitekt Kjell Kosberg.

Hver sommer arrangeres Moldejazz, som også er blitt en mønstring av andre kunstarter. Årlig internasjonal litteraturfestival, Bjørnsonfestivalen.

Navnet

Bynavnet er opprinnelig et gårdsnavn, av norrønt Moldar, flertall av mold, ‘jord’. Fra 1700-tallet og utover ble navneformen Moldegaard brukt om gården.

Kart

Molde
Molde
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • de Seve, Niels & Olav Arild Abrahamsen: Molde bys historie, 1962-1994, 4 bind
  • Oterhals, Leo: Nød og roser, 2003, isbn 82-90757-19-0
  • Strand, Rolf, red.: Det gamle Molde : Moldeskildringer 1726-1840, 2002, isbn 82-90169-69-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg