Det Vestnorske Teateret

Artikkelstart

Det Vestnorske Teateret, som tidligere het Hordaland Teater, er et regionteater i Vestland fylke. Som Hordaland Teater var det et regionteater for Hordaland fylkeskommune. Det ble grunnlagt i 1988. Teatret turnerer i hele fylket, men har fra 2016 fast scene i Logen i Bergen sentrum, hvor teatret viser egne forestillinger og gjestespill fra faste samarbeidspartnere og andre.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Hordaland Teater

Det Vestnorske Teateret har en nynorsk profil og en identitet som er forankret i det vestnorske. Teatret har som mål å etablere seg som en tydelig nynorsk scene på Vestlandet. Det har et formalisert samarbeid om gjestespill og samproduksjoner med de to andre store nynorskteatrene i Norge, Teater Vestland (tidligere Sogn og Fjordane Teater) og Det Norske Teatret.

Teatret har en lang tradisjon med en sterk satsing på utvikling og bruk av ny norsk dramatikk, og jobber tett med nye vestnorske og nynorske forfattere og dramatikere om utvikling av ny scenetekst.

Som Hordaland Teater var Det Vestnorske Teateret Norges første institusjonsteater rettet mot barn og unge. I de senere årene har teatret arbeidet for å nå et voksent publikum, særlig etter det fikk en fast spillescene i Bergen sentrum.

Historikk

Teatret ble grunnlagt etter initiativ av Anne Gullestad og Karel Hlavatý. Våren 1998 åpnet kulturbygget på Stend i Fana utenfor Bergen, der Hordaland Teater var lokalisert sammen med Hordamuseet og Vegmuseet før teatret flyttet inn i de renoverte lokalene i Logen. Teatret fikk regionteaterstatus i 1995.

Teatersjefer

Periode Navn
1. mai 2017– Solrun Toft Iversen
2016– Terje Lyngstad
1. mars 2009–2015 Trond Birkedal
2005–28. februar 2009 Arvid Ones
1999–2004 Vera Rostin Wexelsen
1995–1998 Anne Gullestad

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg