Teatret Vårt

Logoen til Teatret Vårt

.

Artikkelstart

Teatret Vårt er regionteater for Møre og Romsdal. Det ble opprettet i 1972, har hovedkvarter i Molde og er Norges nest eldste regionteater (etter Hålogaland Teater), med turné-ansvar for Møre og Romsdal fylke.

Teatret heter offisielt Regionteatret i Møre og Romsdal, men kallenavnet Teatret Vårt, som en gruppe skuespillere brakte med seg da de forlot Oslo for å slå seg ned i Molde, har blitt det navnet teatret er kjent under og bruker i det daglige.

Teatret Vårt er organisert som aksjeselskap og ble drevet etter allmøteprinsippet frem til og med 1991. Morten Borgersen ble ansatt som teatrets første sjef fra 1992.

I 1970-årene markerte teatret seg som det av regionteatrene som la størst vekt på klassikerne. Teatret har senere også hatt flere norgespremierer på oversatt dramatikk, for eksempel Trafford Tanzi, og har oppført moderne norsk dramatikk som Edvard Hoems Der storbåra bryt, som det representerte Norge med på den skandinaviske teaterfestivalen i 1979. I dag presenterer teatret et repertoar av moderne og klassiske skuespill og samarbeider med andre teatre både nasjonalt og internasjonalt.

Sommeren 2012 flyttet Teatret Vårt fra kulturbygget Forum inn i det nye kulturhuset Plassen på Gørvelplassen i Molde. Bygget er tegnet av det danske arkitektfirmaet 3xn. Lokalene deles med Moldejazz, Bjørnsonfestivalen, Molde bibliotek, og Kunstnersenteret Møre og Romsdal.

I 2010 opprettet teatret Barneteatret Vårt, en avdeling som produserer scenekunst for barn og unge med egen kunstnerisk leder. I 2017 skiftet avdelingen navn til Scenekunst for barn og unge. Eva Mørkeset var kunstnerisk leder fra starten og til 2015, fulgt av Cecilie Lundsholt som var leder frem til sommeren 2019, da Vera Krohn Svaleng tok over.

Teatersjef for Teatret Vårt fra 2019 er Kristian Lykkeslet Strømskag. Tidligere sjefer er Morten Borgersen (1992–1998), Edvard Hoem (1998–2000), Carl Morten Amundsen (2000–2011) og Thomas Bjørnager (2012–2019).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg