Bløtråte, sykdom på potet, grønnsaker og prydplanter forårsaket av bakterier. Det er først og fremst bakterien Erwinia carotovorassp.carotovora som primært er årsak til bløtråte, men også Erwinia chrysanthemi og enkelte Pseudomonas, Flavobacterium og Bacillus-arter kan være råtedannere. Sykdommen fører til at potetknoller, gulrøtter, løk, kålrot, salat og andre grønnsakvekster, samt prydvekster som Saintpaulia, Dieffenbachia og Philodendron gjøres om til en bløt, etter hvert illeluktende masse, som lett går i stykker. Dette skyldes bakteriens pektolyttiske enzymer, som bryter ned midtlamellen mellom plantecellene, slik at disse faller lett fra hverandre ved ytre trykk. Råter som skyldes sopp er vanligvis faste, dvs. de tåler atskillig ytre trykk før de går i stykker. Soppråter kan på et senere stadium innvaderes av bakterier, og de blir da bløte råter.

Alle deler av planten kan angripes, men knoller og andre kjøttfulle deler av planten er mest utsatt. Sykdommen kan oppstå ute i åkeren eller i veksthus, men den er vanligst under lagring og transport. Mekaniske skader på vekstene er en viktig inngangsport for bakterieangrep, og ved for høy fuktighet og temperatur på lageret vil råte kunne utvikle seg meget hurtig, og skaden kan bli omfattende, med store økonomiske tap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.