Stengelråte, sykdom på potet forårsaket av bakterien Erwinia carotovorassp.atroseptica. Den viser seg først på varme dager ved at angrepne planter ser visne ut, og at bladverket blir gulfarget. Senere blir den nedre del av stengelen, like over og like under jordoverflaten svartfarget. Hvis man trekker i slike planter ryker stengelen lett av i det svarte partiet, og rot og knoller blir igjen i jorden. Vanligvis vil morknollen være råtnet, og det er utviklet få eller ingen nye knoller. De knollene som er produsert, kan være skadet i forskjellig grad av råte. Den utvikles fra knollens navelende, og er bløt. Hvis det blir tørre forhold under råteutviklingen, kan råten tørke inn til en karakteristisk svartbun, tørr råte, ofte med hulrom. Knollene kan også se helt friske ut, men den sykdomsfremkallende bakterien vil finnes latent i store mengder i lenticellene i skallet. Potetene kan råtne under lagring hvis forholdene ligger til rette for det, eller de kan gi opphav til ny infeksjon hvis de settes neste år.

Settepoteter med latent smitte er den viktigste spredningsmåte for sykdommen, men friske knoller kan også smittes ved at de kommer i kontakt med råtne knoller i forbindelse med opptak, sortering, lagring og setting av poteter. Bakterien kan overvintre i råtne knoller som blir liggende igjen i åkeren, men slik smitte betyr trolig lite. Mye nedbør og kjølig vær like etter setting fremmer sykdomsutviklingen, likeledes områder med dårlig drenert jord i åkeren. Stengelråte gjør årvisst stor skade, særlig i kjølig-tempererte områder. Den bekjempes ved å sørge for gode dreneringsforhold i åkeren, og at all maskinell behandling av poteter er mest mulig skånsom for å forhindre mekaniske skader på knollene. Det finnes potetsorter som er resistente mot sykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.