Råte er nedbrytning av organisk materiale på grunn av soppangrep. Det er særlig i trær eller bygningsmaterialer og konstruksjoner at råte forårsaker stor skade. Soppen produserer enzymer som bryter ned vedens bestanddeler, noe som dels fører til bygningsskader og dels til tap av verdifullt tømmer. I trær begynner råten gjerne ved at kvister brekker på grunn av vind eller snø, eller ved sår i barken, slik at soppen får adgang til stammen som ellers er beskyttet av barken med dens forsvar av forskjellige giftstoffer.

Alt etter angrepsstedet skilles det mellom kjerneråte og ytråte. Gran angripes nesten alltid av kjerneråte som bryter ned kjerneveden og skapet hulrom inne i stammen, noe en lett kan se på stubber etter råteangrepne trær. Furu, som har en kjerneved med stort innhold av giftstoffer, blir derimot angrepet utenfra.

De forskjellige råtesoppene angriper veden forskjellig, slik en skiller mellom fiberråte, laminatråte (følger årringene), kubisk råte eller lommeråte. Etter hvilke deler av vedens bestanddeler som blir angrepet, skiller vi mellom brunråte, hvitråte og mykråte (se disse).

Råtesopp forårsaker hvert år skader i størrelsesorden flere hundre  millioner kroner, og bekjempes i bygninger og konstruksjoner ved å hindre vanninntrenging (for eksempel ved hjelp av maling) ettersom sopp trenger vann for å leve. Råteangrep i skogen hindres best ved god skjøtsel, som fjerning av nedfallstrær og rimelig avstand mellom trærne, noe som gir god vekst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.