Dette alterfrontalet fra Kinsarvik i Bergen Museum har korsfestelsen som det sentrale motiv. Til venstre ser vi apostelen Peter med to nøkler, til høyre apostelen Paulus med sverd.
Dette alterfrontalet fra Kinsarvik i Bergen Museum har korsfestelsen som det sentrale motiv. Til venstre ser vi apostelen Peter med to nøkler, til høyre apostelen Paulus med sverd.
Av .

Persok eller petersmesse, 29. juni, var i utgangspunktet en felles festdag til minne om apostlene Peters og Paulus' martyrium. De to hadde også sine egne festdager, pålsmesse 25. januar og Peter stol 22. februar.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt pétrsvaka, der andre ledd betyr ‘våkenatt før helligdag’

Begge apostlene skal ha blitt drept og gravlagt i Roma, der deres relikvier skal ha blitt ført sammen i katakombene i året 258. Peter fikk tidlig status som en universell helgen. Han var ifølge kristendommen dørvokter for himmelens port og regnes som den første pave.

Persok i Norge

Persok ble tidligere feiret som en svært viktig helligdag ifølge den norske kirkens liturgi (med graden maius duplex) og folk flest måtte faste og legge ned arbeidet.

Nesten alle norske primstaver har en nøkkel på denne dagen. Presten Hans Jacob Wille i Seljord i Telemark sier at dagen ble kalt «Pærs-Sok» eller «Peer med Guldnøglen». Med denne nøkkelen, som Jesus skal ha gitt Peter, kunne Peter lukke opp porten til himmelriket.

Det ser ikke ut til at det har vært vanlig å ta varsel av denne dagen når det gjaldt vær eller arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2011). Primstaven i lys av helgenkulten. Trondheim: Tapir akademisk forlag.
  • Farmer, David (1997). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford – New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg