fotosensitiserende stoffer

Fotosensitiserende stoffer er kjemiske stoffer som absorberer lysenergi og overfører energien til triplett oksygen som derved omdannes til skadelig singlett oksygen. Kombinasjonen lys, fargestoff og lys kan gi skadelige fotodynamiske effekter på planter, dyr og mennesker. Eksempler på slike fotosensitiserende stoffer er hypericin fra prikkperikum som gir rød farge på perikumbrennevin, tiofener fra fløyelsblomst og curcumin fra gurkemeie.

Husdyr som slippes ut på beite om våren kan få sår på hårløse steder forårsaket av fotodynamiske effekter fra fotosensitiserende stoffer i beiteplantene eller fra soppendofytter. Sykdommen alveld på sau er sannsynligvis forårsaket av fotosensitiserende stoffer. Furanokoumariner fra skjermplanter, for eksempel kjempebjønnkjeks, kan gi sår på huden i kombinasjon med sollys. I fotosyntesen kan eksitert klorofyll omdannes til triplett klorofyll som overfører lysenergi til oksygen. Som beskyttelse mot singlett oksygen og fotodynamiske effekter bruker plantene karotenoider som fjerner lysenergien i form av varme.

Metylfiolett (krystallfiolett), akridinoransje, toluidineblå 0, malakittgrønt og rose bengal er eksempler på syntetiske fargestoffer som kan danne singlett oksygen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg