myrkanin

Artikkelstart

Myrkanin er art i harefamilien. Den er største art i slekten duskhalekaniner og en spesiell kanin fordi den liker å svømme. Den er aldri langt fra vann og lever i sumper og våtmarker.

Faktaboks

Også kjent som
Sylvilagus aquaticus

Beskrivelse

Kroppslengden blir inntil 55 cm, halelengden 7 cm og vekta 2,7 kg. I størrelse er den altså omtrent som europeisk kanin. Pelsfargen er mørkt rødbrun til svart over det meste, men den er kvit på buken.

Levevis

Myrkaninen lever i sumper, elvedeltaer og lavereliggende områder. Den befinner seg aldri langt fra vann og gjemmer seg i sumpvegetasjon og busker. Den har dagleier både på bakken og på stokker eller greiner, også i åpne flekker av gras eller sukkerrør. Latriner legges gjerne oppå stokker, altså på stammen av falne trær, og markerer antakelig territoriet. Myrkaninen spiser et vidt spekter av planter, antakelig det meste som er tilgjengelig.

Myrkaninen er en dyktig svømmer. Den er mest aktiv tidlig morgen og sein kveld. Den bruker flere triks for å forvirre en forfølger, som å gå tilbake i egne spor for så å hoppe til siden. Den kommuniserer både med lyder og dufter.

Drektighetstida er 35-40 dager. Hunnen bygger antakelig reiret skjult på bakken, hun har gjerne flere reir. Diingen foregår helst ved solnedgang og soloppgang og varer 10-20 minutter. Det er 1-6 unger i kullet. Gjennomsnittlig kullstørrelse varierer geografisk, men er rundt 3 unger. Ungene forlater reiret 12-15 dager gamle, men kan fortsette å die noen dager til.

Utbredelse

Myrkaninen er utbredt i det sørøstlige hjørnet av USA, fra det sørlige Kansas og Illinois til Mexicogolfen. Det er en vanlig art og et viktig jaktvilt, men flere bestander er redusert som følge av ødeleggelse av habitatet. Myrkaninen er forøvrig nært i slekt med "sumpkaninen" Sylvilagus palustris, som lever lenger øst fra Virginia til Florida.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg